Αρχιτέκτονες: «Θα κλείσει και η πολεοδομία Καρπάθου»

Αρχιτέκτονες: «Θα κλείσει και η πολεοδομία Καρπάθου»

Civiltech

Τεράστια είναι τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Καρπάθιοι Αρχιτέκτονες, καθώς και όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Το σύνολο των προβλημάτων είχε την ευκαιρία να καταγράψει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στον νησί.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Πρόδερος του ΣΑΔ κ Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο νέος Δήμαρχος Καρπάθου κ Γιάννης Νισύριος, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ Πάρης Παπαδημητρίου, καθώς και συνάδελφοι Αρχιτέκτονες που κατοικούν και δραστηροποιούνται στο νησί. Το κυριότερο πρόβλημα που κατεγράφη είναι η δρομολογούμενη κατάργηση της Πολεοδομίας στο νησί, η οποία θα είναι αδύνατον να αποφευχθεί αν δεν προσληφθούν άμεσα Αρχιτέκτονες και γενικότερα μηχανικοί. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για την Κάρπαθο, αλλά και για την ίδια τη Ρόδο, καθώς τον υπηρεσιακό φόρτο εργασίας θα κληθεί να τον αναλάβει η Πολεοδομία Ρόδου, γεγονός που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Όπως καταρχήν ανέλυσε ο κ Παπαδημητρίου στον κ Σκιαδόπουλο και στον νέο Δήμαρχο, με δεδομένο ότι ο ίδιος ως προϊστάμενος θα συνταξιοδοτηθεί σύντομα, τα άμεσα αιτήματα πλήρωσης θέσεων στις υπηρεσίες προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ορθά και ομαλά, είναι τα παρακάτω:

Στην Πολεοδομία:

 • 2 Αρχιτέκτονες, 
 • 1 Πολιτικός μηχανικός, 
 • 1 Μηχανολόγος και 
 • 1 Τοπογράφος.

Στις Τεχνικές Υπηρεσίες:

 • 1 Πολιτικός μηχανικός, 
 • 1 Μηχανολόγος και 
 • 1 Χημικός μηχανικός.

Στο τμήμα Αποχέτευσης και Ύδρευσης:

 • 1 Μηχανολόγος και 
 • 1 Χημικός Μηχανικός.

Ο κ Νισύριος από την πλευρά του, καλωσόρισε την συνδρομή από πλευράς Συλλόγου για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού, ενώ ανέλυσε την ανάγκη να έχει την δυνατότητα ο ίδιος ο Δήμος να προσλαμβάνει μηχανικούς, καθότι η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ μπορεί να διαρκέσει έως και τρία έτη.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο κ Σκιαδόπουλος ανέλυσε στον κ Νισύριο την αξία και την σημασία των 5 Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Αστικού Εξοπλιμσού που συμπροκήρυξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Κατόπιν, τον ενημέρωσε πως τα αποτελέσματά των Διαγωνισμών είναι στη διάθεσή όλων των Δήμων της Δωδεκανήσου προς υλοποίηση, καθώς και ότι η Περιφέρια προτίθεται να τα συνχρηματοδοτήσει.

Ο κ Νισύριος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό, για το οποίο θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Όπως ανέλυσαν στον κ Σκιαδόπουλο οι Αρχιτέκτονες, μέλη του Συλλόγου, το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί το εξής ευτράπελο: Παρόλο που έχουν ουσιαστικά καταργηθεί τόσο το ΙΚΑ, όσο και η Εφορία στην Κάρπαθο και οι κάτοικοι χρειάζεται να απευθυνθούν στη Ρόδο για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, τόσο οι χώροι, όσο και οι υπάλληλοι του ΙΚΑ και της Εφορίας έχουν παραμείνει ενεργοί.

Η κατάσταση είναι τραγική και το αίτημα είναι σαφώς να επαναλειτουργήσουν τόσο το ΙΚΑ, όσο και η Εφορία.

Οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που αποφασίστηκαν και οριοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι οι εξής:

 • Ξεκινάει άμεσα η συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και του νέου Δημάρχου κ Νισύριου, ενώ θα συνταχθεί τις επόμενες μέρες κοινή επιστολή αιτημάτων.
 • Θα ζητηθεί άμεσα συνεργασία με τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
 • Θα ξεκινήσει άμεσα τριμερής συνεργασία μεταξύ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Καρπάθου, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των αποτελεσμάτων των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Αστικού Εξοπλισμού.
 • Θα συνταχθεί και θα συνυπογραφεί άμεσα κοινή επιστολή αιτημάτων και προβλημάτων από τους Αρχιτέκτονες, μέλη του Συλλόγου στην Κάρπαθο.

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

dimokratiki.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 14:42, 19/08/2019
Sto Therm

Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL