Κινδυνεύει να χαθεί δημόσια έκταση 3.000 στρεμμάτων καθώς δεν δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο

Κινδυνεύει να χαθεί δημόσια έκταση 3.000 στρεμμάτων καθώς δεν δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο

Civiltech

Με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στις 12.09.2019 στο κτηματολόγιο στην περιοχή της Μαγνησίας, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής εκφράζουν τον σοβαρό προβληματισμό τους για την αμέλεια που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος. Δημόσια έκταση 3.000 στρεμμάτων στην περιοχή Νηες της Σούρπης, που σύμφωνα με πορισματικές εκθέσεις των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ανήκει στο δημόσιο, κινδυνεύει να χαθεί αν δεν υποβληθεί η σχετική αίτηση στο κτηματολόγιο. Ενώ η αξία της εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από μέρους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ή θεσμικού ή πολιτικού παράγοντα. Η εν λόγω έκταση ανήκει στο ελληνικό δημόσιο όπως επιβεβαιώνουν και δύο επίσημα πορίσματα των καθ' ύλην αρμόδιων Υπηρεσιών από το 2010.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο για να γνωμοδοτήσει οριστικά, ζητά εξ υπαρχής έρευνα!

Μέσω «ενδελεχούς έρευνας» οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας εάν:

1. οι εκτάσεις που έχουν εκποιηθεί ή εκμισθωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος (ΙΜΔ) σε εταιρεία και περιγράφονται στα οικεία συμβόλαια,ταυτίζονται, εν όλω ή εν μέρει, με τις εκτάσεις των δικαστικών αποφάσεων των ετών 1878, 1881 & 1896
2. υπάρχουν διακατοχικές πράξεις από την ΙΜΔ και τις εμπλεκόμενες Ιερές Μονές, όχι μόνο από το έτος 1980 και εφεξής έως σήμερα αλλά και κατά το απώτερο παρελθόν, ακόμη και πριν από το έτος 1885.

Στο πλαίσιο της διεξαχθησόμενης έρευνας όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να ενημερωθούν και προσκληθούν γραπτώς, όπως καταθέσουν τίτλους, στοιχεία, απόψεις και ισχυρισμούς εντός ορισμένης προθεσμίας.

Από μέρους των τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχουν υποβληθεί επανειλημμένα από το 2008 (η τελευταία παρέμβαση έγινε το 2017 στην Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ΥΠΕΝ – Γενική Δ/νση Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Δ/νση Δασών Μαγνησίας), στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του τότε Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (για το μέρος της έκτασης που έχει δασικό χαρακτήρα), πλήθος τεκμηριωμένων στοιχείων, περιμένοντας από τη Διοίκηση να τα αξιοποιήσει, αξιολογώντας τα υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, όχι μόνο δεν προβαίνουν σε σχετικές ενέργειες επαλήθευσης των στοιχείων, αλλά δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν ως έχουν υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία.

Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η λύση στο πρόβλημα είναι μία και μοναδική. Οι καθ' ύληναρμόδιες υπηρεσίες να προκαλέσουν αυτοψία, παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων, όπου με βάση τις δικαστικές αποφάσεις των ετών 1878, 1881 & 1896 θα γίνει εφαρμογή της γεωγραφικής θέσης / τοποθεσίας και των ορίων της υπόψη έκτασης – επί του εδάφους και σύγκριση με τα όρια της έκτασης που πωλήθηκε/εκμισθώθηκε από την ΙΜΔ.

Σε κάθε περίπτωση το δημόσιο οφείλει να υπερασπιστεί την περιουσία και τα συμφέροντά του, αλλιώς θα φανεί πως κλείνει το μάτι στους ιδιώτες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οφείλει δηλαδή εντός των προθεσμιών να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις στο κτηματολόγιο.

volos.ert.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 20:12, 19/08/2019
Sto Therm

Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL