Σημάδια διάλυσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Σημάδια διάλυσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Εικόνα διάλυσης εκπέμπει εδώ και σχεδόν ένα μήνα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς από τα τέλη Ιουλίου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο ιστότοπος www.rae.gr. Το πρόβλημα, πάντως, όπως γνωστοποιήθηκε από την ίδια τη ΡΑΕ δεν αφορά μόνο τον ιστότοπο αλλά συνολικά τα πληροφοριακά συστήματα της ανεξάρτητης αρχής, τα οποία και εμφάνισαν σοβαρή βλάβη. (Δείτε σχετική παλαιότερη ανάρτηση του B2Green, εδώ)

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, στις 24 Ιουλίου αποφασίστηκε λόγω βλάβης η αντικατάσταση σκληρών δίσκων στο κεντρικό αποθηκευτικό σύστημα της ανεξάρτητης αρχής. Παράλληλα την ίδια ημερομηνία υπάρχει στη Διαύγεια αναρτημένη απόφαση για την έγκριση δαπάνης που αφορά στην ανανέωση του domain name της Ρυθμιστικής Αρχής.

Ο ιστότοπος ωστόσο συνεχίζει ακόμη και σήμερα να μη λειτουργεί, φιλοξενώντας μήνυμα που ενημερώνει για την ύπαρξη "σοβαρότατης τεχνικής βλάβης" που έχει προξενήσει "σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα της Αρχής". Ως αποτέλεσμα αυτής της βλάβης, έχουν χαθεί σημαντικά αρχεία που είχαν αποστείλει εταιρείες στην ανεξάρτητη αρχή και όχι μόνο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΡΑΕ, θα πρέπει όλα τα έγγραφα που εστάλησαν ηλεκτρονικά από ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή, στο διάστημα από 22 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου, να επανυποβληθούν.

"Η Αρχή καταβάλλει επισταμένως κάθε δυνατή προσπάθεια με τη συνδρομή εξειδικευμένων οίκων προς αποκατάσταση του συστήματος το συντομότερο δυνατό" αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία προσθέτει ότι από τις 7 Αυγούστου η Αρχή μπορεί να παραλαμβάνει έγγραφα μέσω email.

"Με νεότερη ανακοίνωσή της, η ΡΑΕ θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών με την Αρχή μέσω της ιστοσελίδας της, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης της πλήρους ανάκτησής της" καταλήγει η ανακοίνωση, που ζητά την κατανόηση των ενδιαφερομένων "για τυχόν αναστάτωση που προκαλεί η δυσλειτουργία αυτή".

Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ήδη στην αγορά υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το πως θα επηρεαστεί η θεσμική λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής, εφόσον το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα. Σημειώνεται ότι μέσω του ιστοτόπου της ΡΑΕ, ανακοινώνονται προθεσμίες, γνωστοποιούνται αιτήσεις για αδειοδότηση με συγκεκριμένες προθεσμίες για την υποβολή ενστάσεων κλπ, δηλαδή το τεχνικό πρόβλημα επηρεάζει συνολικά τη θεσμική λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής. Παράλληλα ανησυχία καταγράφεται και στο εσωτερικό της ΡΑΕ αφού η βλάβη φέρεται να επηρεάζει και εσωτερικές λειτουργίες, πιθανόν ακόμη και την πλατφόρμα μισθοδοσίας. Προξενεί δε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ένα μήνα μετά την εκδήλωση της βλάβης, ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των συστημάτων.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν πηγές σε γνώση της εσωτερικής λειτουργίας της ΡΑΕ, στην ανεξάρτητη αρχή δεν υπάρχει προϊστάμενος του τμήματος ΙΤ με εξειδικευμένες γνώσεις για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αποτέλεσμα, η εποπτεία των πληροφοριακών συστημάτων να έχει ανατεθεί από τον πρόεδρο της αρχής σε μέλος της Ολομέλειας.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι το πρόβλημα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ενεργειακή αγορά, η οποία εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια των δεδομένων που οι εταιρείες του κλάδου έχουν κοινοποιήσει και έχουν καταχωριστεί στα πληροφοριακά συστήματα της ανεξάρτητης αρχής.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:19, 20/08/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL