Μπορεί η κλιματική αλλαγή να κόψει το δρόμο της Aramco προς το χρηματιστήριο;

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να κόψει το δρόμο της Aramco προς το χρηματιστήριο;

Τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Aramco (μπορούν να διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα παραγωγής για τα επόμενα 50 χρόνια) είναι το ισχυρό χαρτί και ταυτόχρονα η αχίλλειος πτέρνα του σαουδαραβικού κολοσσού. Και τούτο γιατί την εκθέτουν περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση στις αυξανόμενες αντιδράσεις κατά της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, που θεωρείται υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή.

Στα τρία χρόνια κατά τα οποία ο Σαουδάραβας πρίκγιπας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, προωθεί με σταδιακά βήματα την είσοδο της Aramco στο χρηματιστήριο, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει ανέβει αισθητά στην παγκόσμια ατζέντα, με τις ανησυχίες να εντείνονται και τους ψηφοφόρους να απαιτούν αλλαγές. Το ίδιο αρχίζουν όμως να κάνουν και αρκετοί επενδυτές απομακρυνόμενοι από επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και στρεφόμενοι με φόρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάθε είδους «πράσινες» τεχνολογίες.

Αν και η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι «προετοιμάζεται για ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο», επενδύοντας και η ίδια σε ανανεώσιμες πηγές, έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενεργειακού μίγματος και της στρατηγικής της Aramco για αρκετά χρόνια ακόμη. Η ίδια επισημαίνει ότι αν και έχει επιβραδυνθεί η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο εξακολουθεί να βαίνει αυξανόμενη. Και οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό δεν θα αλλάξει έως το 2040. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η παραγωγή του αργού της έχει χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από εκείνες των ανταγωνιστών της.

Τα επιχειρήματα αυτά ωστόσο ενδεχομένως να μην είναι αρκετά για να περιορίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών. Σύμφωνα με το Reuters επενδυτικές τράπεζες και δικηγόροι έχουν προειδοποιήσει την εταιρεία ότι τα περιθώρια να αποσπάσει μία υψηλή τιμή στην αρχική δημόσια εγγραφή περιορίζονται και εάν θέλει η Aramco να πραγματοποιήσει μία επιτυχημένη IPO θα πρέπει να εξηγήσει πιο πειστικά στους επενδυτές πώς σχεδιάζει να επιβιώσει και να βγάλει κέρδος σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 13:42, 20/08/2019

ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL