«Το φευγαλέο όνειρο της Κύπρου για αέριο»

«Το φευγαλέο όνειρο της Κύπρου για αέριο»

«Το φευγαλέο όνειρο της Κύπρου για αέριο» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung που αναφέρεται στις εν εξελίξει στην κυπριακή ΑΟΖ γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.

«Δεν αποκλείεται το κυπριακό όνειρο για πολύ -χάρη στα πιθανολογούμενα αποθέματα αερίου- χρήμα, να εξανεμιστεί και πάλι. Ωστόσο πριν γίνει αυτό, η διαμάχη για την κυριότητα των μη ανακαλυφθέντων ακόμη θησαυρών θα συνεχίσει να δίνει πολλή τροφή για συζητήσεις. Διότι το φυσικό αέριο έχει και μια εκρηκτική ιδιότητα. Πόσο μάλλον στο ιδιαίτερα συγκρουσιακό περιβάλλον του διχοτομημένου μεσογειακού νησιού. Στην ανατολική Μεσόγειο πιθανολογούνται τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου».

Σχολιάζοντας τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ ο επικεφαλής του προσκείμενου στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν, Χούμπερ Φάουστμαν, επισημαίνει ότι το διακύβευμα για την Τουρκία είναι μεγάλο και δεν περιορίζεται στα του φυσικού αερίου. «Πράγματι η Τουρκία κάνει μέχρι στιγμής γεωτρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για αποθέματα. Όλα γίνονται εδώ για την τουρκική θέση ισχύος στη Μεσόγειο. Πέραν αυτού και δεδομένης της διαμάχης με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα δείχνει παρουσία'».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των πολιτικών προβλημάτων η ρευστοποίηση των κυπριακών αποθεμάτων είναι ένα αρκετά σύνθετο και φιλόδοξο εγχείρημα, επισημαίνει το δημοσίευμα, παραπέμποντας στα τρία βασικά σενάρια για την επεξεργασία των αποθεμάτων που είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης στις νότιες ακτές, η ιδιαίτερα δαπανηρή κατασκευή του αγωγού East-Med αλλά και η πιο ρεαλιστική λύση πώλησης του αερίου στην Αίγυπτο. «Οικονομικά πιο συμφέρουσα θα ήταν μάλλον η μεταφορά του στη γειτονική Τουρκία όπου υπάρχει μεγάλη εσωτερική ζήτηση καθώς και ένα δίκτυο αγωγών για εξαγωγή στην Ευρώπη. Υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες ωστόσο αυτό είναι αδιανόητο». Εντούτοις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, πρόκειται για ένα σενάριο «το οποίο συνυπολογίζει η Άγκυρα στο εν εξελίξει παιχνίδι ισχύος».

«Ανεξάρτητα από το σενάριο αυτό, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η ρευστοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στο πεδίο επίλυσης του Κυπριακού. Εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες είναι ως προς τη σειρά των αναγκαίων βημάτων», με την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Άγκυρα να αξιώνουν να ρυθμιστεί ο διαμοιρασμός των αποθεμάτων πριν επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα και την ελληνοκυπριακή πλευρά να αντιμετωπίζει το ζήτημα του φυσικού αερίου ως κίνητρο για την αντίπαλη πλευρά να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. «Δεδομένων των τουρκικών συμφερόντων τα οποία δεν μπορεί να παρακάμψει καμία τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, είναι αμφίβολο πόσο μεγάλο μπορεί να είναι αυτό το κίνητρο. Σε αυτό προστίθενται οι εσωπολιτικές συνθήκες στο βόρειο τμήμα του νησιού που ενδέχεται να εμποδίσουν την αποκλιμάκωση: είναι πιθανό ο πρόθυμος για συμβιβασμούς Ακιντζί να καταψηφιστεί και να αντικατασταθεί από εκπρόσωπο σκληρότερης γραμμής».

«Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ελλάδα»

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων στο ιρανικό πετρελαιοφόρο «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace 1») που αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ και το οποίο πλέει πλέον σε διεθνή ύδατα, με πιθανολογούμενη κατεύθυνση την Καλαμάτα.

Υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ελλάδα για τις συνέπειες βοήθειας σε ιρανικό πετρελαιοφόρο» το περιοδικό

Spiegel επισημαίνει ότι το «Adrian Darya 1» εγκατέλειψε το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προφανώς προς το ελληνικό λιμάνι της Καλαμάτας. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σαφή προειδοποίηση προς της κυβέρνηση στην Αθήνα». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό οι ΗΠΑ διακρίνουν διασυνδέσεις μεταξύ του πλοίου και των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αυστριακή Der Standard που αναφέρει: «Με φόντο πετρελαιοφόρο που ελευθερώθηκε οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «οι ΗΠΑ διεμήνυσαν ότι κάθε ελληνική στήριξη στο ιρανικό πετρελαιοφόρο θα μπορούσε να εκληφθεί ως στήριξη της τρομοκρατίας».

«Ιρανικό πετρελαιοφόρο βάζει πλώρη για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρει ότι «πλέον έγινε γνωστός ο τελικός προορισμός του ιρανικού πετρελαιοφόρου που κρατείτο επί εβδομάδες. Σε λίγες μέρες αναμένεται να φτάσει στο ελληνικό λιμάνι της Καλαμάτας».

Κώστας Συμεωνίδης

dw.com

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 16:00, 20/08/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL