Οι 3 τουριστικές επενδύσεις που ''ξεκλείδωσαν'' με τον Αναπτυξιακό

B2Green avatar
19:42, 20/08/2019
Business > Green Business > Νέα

Οι 3 τουριστικές επενδύσεις που ''ξεκλείδωσαν'' με τον Αναπτυξιακό

Civiltech

Με κύκλο εργασιών 5,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ο ξενοδοχειακός κλάδος αναδεικνύεται ως μία σημαντική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας 3,5% στο ΑΕΠ (πηγή: ΙΝΣΕΤΕ). Κάτι που συνδέεται εν πολλοίς και με την "έκρηξη" των επενδύσεων την τελευταία 5ετία, όπου καταγράφηκε αύξηση επενδύσεων σε 5άστερα κυρίως ξενοδοχεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, για την περίοδο μεταξύ 2010 και 2015, σύμφωνα με μελέτη της PwC υλοποιήθηκαν επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως για μεγάλα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς. Με τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες στον ξενοδοχειακό κλάδο για την επόμενη 5ετία να υπολογίζονται σε 6,2 δισ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται σε 4,8 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δυναμικού, σε 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή επιπλέον κλινών και σε 400 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη τρία ξενοδοχειακά projects, τις τελευταίες ημέρες, έχουν λάβει το "πράσινο φως" από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση ύψους 6,277 εκατ. ευρώ της ΙΟΝΙΚΗΣ ΑΤΑΞΕ για την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων (53 δωματίων-99κλινών) στο Τσιλιβί του ΔΔ Πλάνου στη Ζάκυνθο συνολικής επιχορήγησης 2,761 εκατ. ευρώ. Στις 13 Αυγούστου εγκρίθηκε η καταβολή 789.108 ευρώ ως πρώτη και δεύτερη δόση της επιχορήγησης του επενδυτικού σχεδίου που έχει υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στις 13 Αυγούστου άναψε το "πράσινο φως" και για την καταβολή 1,007 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή επιχορήγησης της επένδυσης της εταιρείας ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΕ για την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου το οποίο έχει ενταχθεί και αυτό με τη σειρά του στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά στη δημιουργία γηπέδου γκολφ 36 οπών στην περιοχή Κυνηγός του Δήμου Πύλου-Νέστορος του νομού Μεσσηνίας συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 23,512 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημερομηνία εγκρίθηκε και η καταβολή 998.125 ευρώ ως προκαταβολή επιχορήγησης της επένδυσης της εταιρείας Τουριστικαί Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Μεντιτούρς ΑΕ για την ενίσχυση του επενδυτικού της σχεδίου με κίνητρο την επιχορήγηση. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην επέκταση κατά 352 κλίνες υφιστάμενης τεσσάρων αστέρων ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 563 κλινών στη θέση Μαρμάρι στην Κω συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 19,962 εκατ. ευρώ.

Και οι περιπτώσεις των επενδύσεων σε Αφάντου και Κασσιόπη

Υπάρχουν όμως και οι εμβληματικές τουριστικές επενδύσεις όπως είναι στην περιοχή της Κασσιόπης, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη να δηλώνει προ ημερών: "με την ίδια ομάδα που αναλάβαμε να ξεκολλήσουμε την επένδυση στο Ελληνικό και την ξεκολλήσαμε, με την ίδια ομάδα ξεκινάμε, πάλι με εντολή του πρωθυπουργού, παραδείγματος χάριν με την Κασσιόπη που είναι μια άλλη μεγάλη εμβληματική επένδυση, την οποία συζητάμε εδώ και εφτά χρόνια".

Η επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ της NCH Capital για τη δημιουργία πρότυπης τουριστικής ανάπτυξης κοντά στην Κασσιόπη φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει μετά από επτά χρόνια καθυστέρησης, 11 προσφυγές και αγωγές στο ΣτΕ και σε άλλα δικαστήρια. Η επένδυση της NCH Capital στον Ερημίτη, περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, 90 δωματίων και 180 κλινών, σαράντα ανεξάρτητων κατοικιών, οι οποίες κατά μέσο όρο θα είναι εμβαδού 250 τ.μ. η καθεμία σε έκταση 1.000 τ.μ., καθώς και μαρίνας 60 θέσεων. Τη διαχείριση του Kassiopi Resort θα αναλάβει διεθνής operator, ενώ το έργο στην κατασκευαστική φάση θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και όταν τεθεί σε λειτουργία θα απασχολεί 500 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Με την Οδύσσεια μοιάζει και η επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου, για την οποία ο υπουργός κ. Αδ. Γεωργιάδης έκανε σαφές προ ημερών μετά την επίσκεψή του στην περιοχή όπου συνάντησε τον επενδυτή Μερκούριο Αγγελιάδη και τους συνεργάτες του ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα γίνει. Σε ανάρτησή του, στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε: "συναντηθήκαμε με τον κ. Αγγελιάδη και την ομάδα του, που όλοι μαζί κάνουν τη μεγάλη επένδυση. Τα προβλήματά τους τελείωσαν. Θα γίνουν όλα όπως πρέπει".

Ο προϋπολογισμός για το έργο πλησιάζει το μισό δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να ενταχθεί το γκολφ της Αφάντου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ενώ ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση πώλησης των μετοχών για το Golf-Βόρειο Αφάντου, όπου προτιμητέος επενδυτής είναι ο M.A. Angeliades. Το εγχείρημα της αξιοποίησης της Αφάντου χρονολογείται από το 1977. Το ακίνητο εκτείνεται σε ακτογραμμή 7 χλμ., απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο, την πόλη και το νοσοκομείο Ρόδου, είναι πολύ κοντά στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων.

Εν τω μεταξύ φαίνεται να "ξεκλειδώνει" και η επένδυση του τουριστικού συγκροτήματος Elounda Hills, στην Ελούντα της Κρήτης, μια επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 19:42, 20/08/2019

3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL