Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Γ. Κράλογλου: Γιατί η ΔΕΗ θα θελήσει τον ''Γερμανό'' της...

Γ. Κράλογλου: Γιατί η ΔΕΗ θα θελήσει τον ''Γερμανό'' της...

Civiltech

Ως πότε θα μασουλάμε τις αιτίες που έκαναν "φυτό" τη ΔΕΗ. Πού θα βγάλει η φοβέρα για τις εξεταστικές. Λύσεις ζητάμε. Και είναι σχεδόν δίπλα μας.

Γερμανικά ξέρουν οι περισσότεροι στην κυβέρνηση. Και η Γερμανία είναι κοντά. Ρίξτε μια ματιά τι έκαναν για να ξαναζωντανέψουν τη δική τους παραγωγή ρεύματος.

Πέρασαν στην κατοχή του κράτους όλες οι λιγνιτικές μονάδες και τις άφησαν "στον πάγκο" μήπως και εάν και τις χρειαστούν συμπληρωματικά. Έφυγε έτσι από τη μέση το βαρύ κόστος και ο κακός δαίμονας των λιγνιτών για την Ευρώπη. Και αμέσως μετά άνοιξαν πανιά... για άλλες μορφές παραγωγής ρεύματος. Πρώτη στη σειρά η πράσινη ενέργεια. Σε όλες τις μορφές και σε κάθε δυνατότητα αξιοποίησής τους στη Γερμανία.

Απλά πράγματα. Απλά που δυστυχώς για την Ελλάδα και για τους "αιχμάλωτους" από το αιωνόβιο κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ έχουν κόστος. Άλλου είδους κόστος από αυτό της Γερμανίας. Πολιτικό κόστος.

Το επαναλαμβάνουμε και ας γινόμαστε κουραστικοί. Το πρόβλημα της οικονομίας μας και κατ' επέκταση και στην ενεργεία, είναι καθαρά πολιτικό. Έτσι μετράμε τις αποφάσεις μας.

Μας βγαίνει πολιτικά και κομματικά, το κάνουμε... Δεν μας βγαίνει, γιατί χαλάμε ισορροπίες με τους επαγγελματίες κομματικούς εργατοπατέρες της καταστροφής και της κατάρας για τη χώρα..., δεν το κάνουμε.

Ας μην ξεχνάμε τα "φυσεκλίκια" που φορέθηκαν σταυρωτά όταν, 20 χρόνια πριν, κλείσαμε τον ένα και μοναδικό από τους ρημαγμένους, από τότε, λιγνιτικούς σταθμούς. Χαμός έγινε. Και ας είχε φέρει μέχρι και καρκίνο η ρύπανση, σε έκταση νομού και ακόμη παραπέρα...

Και γιατί όλα αυτά; Για ένα πράγμα και μόνο. Ο λιγνίτης στην Ελλάδα αξιοποιήθηκε όχι για το ηλεκτρικό του λαού... Αξιοποιήθηκε για να καταλήξουμε στο σημερινό έλα να δεις της ΔΕΗ από προσλήψεις στους λιγνιτικούς σταθμούς της. Οι λιγνιτικές της ΔΕΗ έχουν ξοφλήσεις δεκάδες χιλιάδες ρουσφέτια και για δεκαετίες... Η μισή ΔΕΗ, σε επίπεδο παραγωγής, είναι χωμένη στις λιγνιτικές.

Πώς να βάλεις τώρα τους βουλευτές σου να τρέχουν στα καφενεία όλης της Ελλάδας και να εξηγείς ότι θα βγάλεις αναγκαστικά σε πρόωρη σύνταξη ή και θα απολύσεις τη μισή ΔΕΗ, γιατί θα κλείσεις ή θα παροπλίσεις τις λιγνιτικές σου. Βάλτους αν έχεις πολιτικά κότσια...

Θα ξεσηκωθεί το σύμπαν. Θα πάρουν τα βουνά... τα "σώματα ασφαλείας της καρέκλας στη ΔΕΗ" θα συμπαραταχτούν με τις προοδευτικές δυνάμεις... ακόμη και του Βαρουφάκη. Και άντε εσύ να μαζεύεις από τους δρόμους και από τα βουνά τους διακόπτες και τις παροχές ηλεκτρικού.

Θα φανεί ότι ο τόπος μπαίνει σε νέο αντάρτικο. Οι μανάδες θα κρύβουν τα παιδιά τους μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται. Πού να σε πιστέψουν ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Ότι αυτό που γίνεται στον τόπο είναι ότι κλείνουμε τις λιγνιτικές της ΔΕΗ.

Θέλετε άλλη λύση. Πάλι μια ματιά και στη Γερμανία και αλλού, στην Ευρώπη πάντα. Πουλήστε την ΔΕΔΔΗΕ. Πουλήστε τουλάχιστον το 50% της ΔΕΔΔΗΕ αλλά όχι σκέτη και χωρίς προίκα... Πουλήστε μαζί και το μάνατζμεντ.

Αλλά για να βγούμε σήμερα στα "πωλητήρια" της ιδιωτικής (ντόπιας και ξένης) αγοράς και να ανεβάσουμε το "πωλείται η ΔΕΔΔΗΕ (έστω και το 50%) μαζί με το μάνατζμεντ" και δεν θα πιστεύεις αυτά που θα δεις. Εδώ είναι που θα συντάσσουμε το πραγματικό στριμωξίδι επενδυτών και αγοραστών στα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας για να μην χαθεί η σειρά τους.

Θα αγοραστεί η ΔΕΔΔΗΕ όσο θέλουμε εμείς και όσο κοστίζει. Τόσο που ούτε στα παραμύθια δεν θα δούμε να πληρώνουν για τη ΔΕΗ (τη μικρή ή τη μεγάλη ΔΕΗ) .

Τι λέμε λοιπόν εμείς. Πουλήστε τις λιγνιτικές (αν τα καταφέρετε) ή παροπλίστε της (αν δεν τα καταφέρετε). Περάστε στην πράσινη ενέργεια (αυτή που σκόπιμα "θάβετε" μια 15ετία). Πουλήστε 50% ΔΕΔΔΗΕ, με το μάνατζμεντ. Τα μισά από τα κέρδη θα πάνε στο χρέος και τα άλλα να πάρει εμπρός η ΔΕΗ. Γίνονται αυτά, αν αγνοήσετε βεβαίως τα (σε βάρος του λαού) συμφέροντα των ΔΕΗτζήδων... Κάντε τα εσείς ως κυβέρνηση αλλιώς η ΔΕΗ θα θελήσει τον Γερμανό της... Αυτούς που θα φέρει η Μέρκελ τον Ιανουάριο και που ξέρουν πολύ καλά τι να κάνουν, αφού τα δοκίμασαν με επιτυχία στον τόπο τους.

Του Γιώργου Κράλογλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:17, 03/09/2019

Δημοφιλέστερα άρθρα