Κτίριο που παράγει τη διπλάσια ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει

Κτίριο που παράγει τη διπλάσια ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει

Civiltech

Ένα κτίριο που παράγει πάνω από τη διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται ημερησίως δημιούργησε η νορβηγική Snøhetta.

Σύμφωνα με το New Atlas, το Powerhouse Brattørkaia, 18.000 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας, είναι καλυμμένο από μαύρες αλουμινένιες πλάκες/ συλλέκτες και στο κέντρο του έχει ένα μεγάλο οβάλ κενό όπου υπάρχει ένας κήπος. Στο εσωτερικό του, στο ισόγειο, βρίσκεται μια καφετέρια και ένα κέντρο επισκεπτών, με τον υπόλοιπο χώρο του να καταλαμβάνεται από γραφεία.

Η τοποθεσία και η διαρρύθμισή του επελέγησαν για να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή έκθεση στον ήλιο, και η πενταγωνική οροφή και το άνω τμήμα της πρόσοψης καλύπτονται από 3.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών. Οι συλλέκτες αυτοί παράγουν περίπου 500.000 kWh ηλεκτρισμού ετησίως, κάτι που αντιστοιχεί σε πάνω από το διπλάσιο που χρειάζεται την ημέρα.

«Τα θετικά από ενεργειακής άποψης κτίρια είναι τα κτίρια του μέλλοντος» είπε ο ιδρυτής της Snøhetta, Κέτιλ Τρένταλ Θόρσεν. «Η φιλοσοφία της βιομηχανίας σχεδιασμού δεν θα έπρεπε να είναι "το σχήμα ακολουθεί τη λειτουργία" μα "το σχήμα ακολουθεί το περιβάλλον". Αυτό σημαίνει πως η σχεδιαστική σκέψη του σήμερα θα έπρεπε να επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικούς προβληματισμούς και στη μείωση του αποτυπώματός μας πρώτα, και ο σχεδιασμός να ακολουθεί».

Μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών του περιλαμβάνονται η πολύ καλή μόνωση και τα συστήματα εξαερισμού για την ανάκτηση θερμότητας, που συμβάλουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε άνετα επίπεδα. Επίσης, υπάρχει σύστημα που χρησιμοποιεί το θαλασσινό νερό του κοντινού φιόρδ για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης, ενώ επίσης συλλέγεται νερό της βροχής για σκοπούς χρήσης σε τουαλέτες. Ο τεχνητός φωτισμός διατηρείται στο μίνιμουμ, μέσω «έξυπνων» αισθητήρων που διασφαλίζουν πως οι λάμπες LED λειτουργούν μόνο όταν ένα δωμάτιο είναι σε χρήση, ενώ ένα εξελιγμένο σύστημα επιβλέπει συνολικά την κατανάλωση ενέργεια.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της Snøhetta είπε στο New Atlas ότι είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη ενός συστήματος μπαταριών που μπορούν να αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια που περισσεύει το καλοκαίρι, που υπάρχει άφθονο ηλιακό φως, προκειμένου να χρησιμοποιείται τον χειμώνα. Επίσης, το κτίριο παρέχει την ενέργεια που περισσεύει σε γειτονικά κτίρια και ηλεκτρικά οχήματα.

naftemporiki.gr

B2Green
By B2Green.gr 16:20, 10/09/2019
Sto Therm
Εκλογές ΤΕΕ 2019
ΤΜΕΔΕ
ΤΕΕ
Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec

14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL