Ερχονται προθεσμιακά συμβόλαια στην ελληνική αγορά ενέργειας

Ερχονται προθεσμιακά συμβόλαια στην ελληνική αγορά ενέργειας

Εναλλακτικά μέτρα που θα περιορίζουν την αβεβαιότητα που προκαλεί η αναμενόμενη κατάργηση των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) αναμένουν από την κυβέρνηση οι ιδιώτες πάροχοι. Το αίτημα έχει μεταφερθεί ήδη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, ενώ κάποιοι εκ των ιδιωτών παρόχων μελετούν ήδη τις νομικές κινήσεις στις οποίες μπορούν να προβούν σε περίπτωση που δεν βρεθεί μεταβατικό μοντέλο που θα μετριάζει τις επιπτώσεις από την κατάργηση των ΝΟΜΕ που για την αγορά αποτελεί μια ανατροπή που δεν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Ενδεικτική του προβληματισμού των ιδιωτών παρόχων είναι η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της ZeinΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας) Φεντερίκο Ρέγκολα:

«Η ZeniΘ είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξη για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας και πολύ θετική στη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Σχετικά με το θέμα των NOME, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως έχουμε εμπιστοσύνη ότι το υπουργείο θα βρει την πιο δίκαιη λύση στο πλαίσιο πάντα του υγιούς ανταγωνισμού. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε με τις Αρχές προκειμένου να μεταφέρουμε τη δική μας εμπειρία προς αξιοποίηση και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, ασφαλώς ταυτόχρονα διατηρώντας τα νομικά μας δικαιώματα, όπως όλες οι εταιρείες, καθώς το θέμα αυτό δεν απασχολεί μόνο τη ZeniΘ αλλά όλο τον κλάδο».

Το υπουργείο Ενέργειας από την πλευρά του δεν φαίνεται να υπαναχωρεί στο θέμα της κατάργησης των ΝΟΜΕ, μέτρο που έχει συνδέσει με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ. Αντιλαμβανόμενο ωστόσο το πρόβλημα που δημιουργείται, εξετάζει ένα μεταβατικό μοντέλο που θα καλύψει το κενό μέχρι και τη λειτουργία του target model. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αποκάλυψε από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, το υπουργείο προσανατολίζεται στην εφαρμογή προθεσμιακών συναλλαγών, μεταξύ παραγωγών, προμηθευτών και συμμετεχόντων. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει η μεταβατική περίοδος. Για το μεταβατικό στάδιο, είναι σημαντικό να λειτουργήσει οργανωμένη αγορά προθεσμιακών συναλλαγών, με συμμετοχή παραγωγών, προμηθευτών και συμμετεχόντων. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει προβλέψει τις διαδικασίες αυτές που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά έως ότου τεθεί σε λειτουργία το target model ώστε να καλυφθεί και πιθανό κενό που τυχόν προκύψει μετά το τέλος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Ο ίδιος αναγνώρισε την αναγκαιότητα να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του target model, γι' αυτό και χαρακτήρισε προτεραιότητα του υπουργείου την ολοκλήρωσή του τον Ιούνιο του 2020. Τόνισε μάλιστα ότι θα υπάρξει στενότερη παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων του ΑΔΜΗΕ και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα ενταθεί ο εποπτικός ρόλος της ΡΑΕ και αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις προθεσμίες, θα επιβληθούν κυρώσεις.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 10:14, 11/09/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL