Κύπρος: Αρχίζει η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης σε νοικοκυριά

Κύπρος: Αρχίζει η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης σε νοικοκυριά

Thermogas

Σε νοικοκυριά της περιοχής Εκάλης, άρχισαν χθες να παραδίδονται ειδικοί κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και κομποστοποίησης, στο πλαίσιο εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Λεμεσού, για αύξηση της ανακύκλωσης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.

Συνολικά 220 νοικοκυριά έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου "Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες ανακύκλωσης μέσω της εφαρμογής ανταποδοτικών συστημάτων", του διασυνοριακού προγράμματος Interreg – BalkanMed 2014-2020.

Οι πρώτοι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης 220 λίτρων και κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων 240 λίτρων, που φέρουν ειδικό τσιπ, παραχωρήθηκαν το απόγευμα, στην παρουσία του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαϊδη, σε πάρκο της περιοχής Εκάλης.

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως, πέραν των περιβαλλοντικών κινήτρων, υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα για μείωση των απορριμμάτων, αφού με το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στο Βατί και τη λειτουργία του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, έχει αυξηθεί το κόστος διαχείρισης τους.

"Υπάρχουν δυο τρόποι για μείωση των απορριμμάτων και αυτοί είναι, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των βιολογικών αποβλήτων, που αποτελούν και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αποβλήτων στην Κύπρο", συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε προς τους συμμετέχοντες, ότι με τη βοήθεια τους, θα βοηθήσουν και την υπόλοιπη πόλη, αφού στόχος είναι η αξιολόγηση του πιλοτικού αυτού προγράμματος και η επέκτασή του, αν είναι δυνατόν, σε ολόκληρο το Δήμο Λεμεσού.

"Έχουμε ζυγίσει τα σκουπίδια που παράγει το κάθε νοικοκυριό τους τελευταίους έξι μήνες και θα μετρήσουμε ξανά τον όγκο τους επόμενους έξι μήνες, με ειδικά συστήματα ζύγισης που τοποθετήθηκαν σε σκυβαλοφόρο και θα δούμε τι μείωση θα υπάρχει", ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού υπενθύμισε πως στους συμμετέχοντες δίνονται κίνητρα, όπως μείωση στα τέλη σκυβάλων, δωρεάν είσοδος σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης και στον ζωολογικό κήπο της πόλης για ορισμένο χρονικό διάστημα, δημιουργία/ αναβάθμιση πάρκου στην περιοχή, δωρεάν είσοδος σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και βράβευση των κατοικιών με την αποδοτικότερη συμμετοχή.

energy.reporter.com.cy

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 11:07, 11/09/2019
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL