''Φουλάρει'' η ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

''Φουλάρει'' η ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Μία από τις εκκρεμότητες που παρέλαβε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος αποτελεί το στοιχειωμένο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αν και υπάρχει ανάδοχος από το 2014, μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα, παρά μόνο κάποιες πρόδρομες εργασίες, εν μέσω τοπικών αντιδράσεων και άλλων προβλημάτων.

Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων υποστηρίζει πως πλέον έχουν απομείνει «διαδικαστικού τύπου» εκκρεμότητες, που θα λυθούν στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής των μονάδων και των άλλων εγκαταστάσεων.

Σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, είτε επειδή δεν προχώρησαν τα απαραίτητα έργα είτε επειδή παραμένουν ανοικτές παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας πληρώνει περί τα 5,2 εκατ. ευρώ ετησίως σε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καλείται να απορροφήσει περί τα 940 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, που προορίζονται για έργα διαχείρισης αποβλήτων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γραφάκος υποστηρίζει ότι «βρήκαμε συμβασιοποιήσεις περί τα 240 εκατομμύρια ευρώ και πληρωμές 67 εκατομμύρια ευρώ. Με τις συμβάσεις μόλις στο 24,5% των πόρων, πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου, αφού σε 1,5 χρόνο πρέπει να συμβασιοποιήσουμε έργα συνολικού ύψους περί τα 700 εκατομμυρίων ευρώ».

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει κρύψει το στόχο για ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κάτι το οποίο έκαναν (αλλά με καθυστέρηση ετών...) οι προκάτοχοί της. Το ενδιαφέρον είναι πως οι μοναδικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ελλάδα που λειτουργούν σήμερα είναι αυτές στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στις Σέρρες. Βρίσκονται, βέβαια, κάποιες μονάδες υπό κατασκευή με τη μορφή των παραδοσιακών δημοσίων έργων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, αλλά μένει να εξακριβωθεί αν θα παραδοθούν στην ώρα τους, όπως συνέβη με τα έργα ΣΔΙΤ.

tharrosnews.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 19:39, 11/09/2019

Τελευταία άρθρα B2Green

Δείτε περισσότερα...

ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL