Στα ''σκαριά'' κατάργηση της εισφοράς 4% υπέρ του εφάπαξ για τους νέους ασφαλισμένους

B2Green avatar
09:17, 12/09/2019
Business > Green Business > Νέα

Στα ''σκαριά'' κατάργηση της εισφοράς 4% υπέρ του εφάπαξ για τους νέους ασφαλισμένους

Civiltech

Πρόταση για κατάργηση της εισφοράς 4% υπέρ του εφάπαξ (ή κλάδου προνοίας) για τους νέους ασφαλισμένους από το 2021 έχει τεθεί επί τάπητος στα πλαίσια της ομάδας εργασίας που συνέστησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης με στόχο την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης.

Μάλιστα, η σχετική σκέψη φαίνεται να έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος σε αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, αν και οι τελικές πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν γύρω στο Νοέμβριο, οπότε αναμένεται η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζουν στην κυβέρνηση προβλέπει πως όσοι ενταχθούν για πρώτη φορά στην ασφάλιση από την 1η/1/2021 δεν θα καταβάλλουν κράτηση 4% επί των μεικτών αποδοχών τους. Σημειώνεται πως σήμερα, η εν λόγω κράτηση βαραίνει αποκλειστικά τους εργαζομένους (και όχι τους εργοδότες) αλλά και μερίδα των αυτοαπασχολουμένων.

Η εξεταζόμενη κατάργηση της εν λόγω εισφοράς θα αφορά όλους τους νέους δημοσίους υπαλλήλους, μερίδα των νέων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αλλά και των νέων αυτοαπασχολούμενων (πχ δικηγόρους) οι οποίοι υποχρεούνται –με βάση τα σημερινά δεδομένα- να πληρώνουν τη σχετική κράτηση.

Σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο υλοποιηθεί από το 2021, θα ισοδυναμεί με ισόποση αύξηση (4%) στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και αντίστοιχη ελάφρυνση στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων.

Το εν λόγω σενάριο εντάσσεται στον όλο σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας για την ίδρυση ενός κλάδου επαγγελματικής επικουρικής ασφάλισης στα πλαίσια του υφισταμένου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό όσοι ασφαλισθούν για πρώτη φορά από την 1η/1/2021 θα καλούνται υποχρεωτικά να επιλέξουν το αν θα ασφαλισθούν στον επαγγελματικό ή τον δημόσιο επικουρικό κλάδο.

Οι εισφορές τις οποίες θα καταβάλλονται, όπως προβλέπει το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα ανέρχονται στο 6,5% είτε εντάσσονται στον επαγγελματικό, είτε στο δημόσιο κλάδο της επικουρικής ασφάλισης.

Όσον αφορά στους μισθωτούς, εισφορές 3,25% θα καταβάλλονται από τους ίδιους και εισφορές 3,25% θα πληρώνουν οι εργοδότες τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εισφορές 6,5% θα κληθούν να πληρώνουν, σύμφωνα με το υπό εξέταση πλάνο του Υπουργείου Εργασίας, και όλοι –δηλαδή όχι μόνο οι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι- νέοι αυτοαπασχολούμενοι και οι νέοι αγρότες.

Ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, καμία από τις παραπάνω κατηγορίες νέων -από το 2021- μισθωτών (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και μη μισθωτών (είτε πληρώνουν με βάση τα τωρινά δεδομένα, είτε όχι) δεν θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές υπέρ του εφάπαξ, δηλαδή υπέρ του κλάδου προνοίας.

Και αυτό ανεξάρτητα αν κάποιος νέος μισθωτός ή νέος μη μισθωτός επιλέξει να έχει επαγγελματική ή δημόσια επικουρική ασφάλιση, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Με άλλα λόγια, τόσο για τους νέους ασφαλισμένους του επαγγελματικού κλάδου, όσο για τους νέους ασφαλισμένους του δημόσιου επικουρικού κλάδου, δεν θα υφίσταται καμιά υποχρεωτική, αλλά ούτε και προαιρετική εισφορά (4%) υπέρ του εφάπαξ –κλάδου προνοίας.

Αντίθετα, οι παλιοί (δηλαδή οι προ του 2021) ασφαλισμένοι οι οποίοι θα παραμείνουν ενταγμένοι και μετά το 2021 στο δημόσιο κλάδο του ΕΤΕΑΕΠ και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Του Δ. Κατσαγάνη

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:17, 12/09/2019

3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL