Επειγόντως πέντε μονάδες διαχείρισης απορριμάτων • «Σκάει» ο ΧΥΤΑ Φυλής

Επειγόντως πέντε μονάδες διαχείρισης απορριμάτων • «Σκάει» ο ΧΥΤΑ Φυλής

Ενα από τα σενάρια που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι θέλει τη δημιουργία πέντε μονάδων: στη Φυλή όπου και υπάρχει το εργοστάσιο, στο Γραμματικό, στο Σχιστό, στον κεντρικό τομέα και υπό εξέταση είναι η περιοχή του Ελαιώνα και μία στη νοτιοανατολική Αττική, η οποία θα εξυπηρετεί περί τους έξι δήμους.

Σύμφωνα με όσα έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν στην Αττική, οποιαδήποτε χωροθέτηση θα έχει πιθανότατα αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος είναι αυτές να αντιμετωπιστούν με πλήρη ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που θα επιλεγούν καθώς το θέμα θεωρείται κατεπείγον.

Στα όριά του ο ΧΥΤΑ Φυλής
Εως τότε, πάντως, θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του, ενώ στο υπουργείο θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικά τα ανταποδοτικά οφέλη για τους δήμους που θα φιλοξενήσουν τέτοιες εγκαταστάσεις προσθέτοντας ότι για την περίπτωση της Φυλής φτάνουν τα 37 εκ. ευρώ και θα πρέπει να φτάνουν στοους δημότες με κάθε τρόπο, είτε με τη μορφή μείωσης των τελών είτε με την ολοκλήρωση έργων.

 Εργαλείο για την αποσυμφόρηση της Φυλής ώστε να μπορέσει να «αντέξει» ακόμα 3,5 χρόνια με κάποιες παρεμβάσεις, είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης αλλά και της διαλογής στην πηγή, τα ποσοστά της οποίας είναι ακόμα απογοητευτικά, ώστε τελικά ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν εκεί να είναι 6-7 φορές μικρότερος από το σημερινό που φτάνει τους 1,75 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Επί της ουσίας, στόχος είναι να καταλήγουν εκεί απορρίμματα από δήμους της δυτικής Αττικής αντί να σηκώνει το βάρος των απορριμμάτων όλου του λεκανοπεδίου. Στην κατεύθυνση αυτή θα ενισχυθεί η ανακύκλωση μέσω του μπλε κάδου, ενώ στόχος του υπουργείου ειναι να τοποθετηθούν και καφέ κάδοι σε κάθε δημο της χώρας για τη συγκέντρωση των οργανικών αποβλήτων (υπολείμματα τροφίμων, κλπ).

 Σήμερα – όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος – είναι σχεδόν μηδενική η συλλογή βιοαποβλήτων, ενώ υπάρχει σοβαρό περιθώριο το 40% των αστικών απορριμμάτων να καταλήγει σε καφέ κάδους. Στόχος είναι η χώρα να φύγει από το 82% της ταφής απορριμμάτων, ποσοστό πολύ υψηλότερο του 31% που ειναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, και να ανακτά το 50%, από το οποίο να μην οδηγείται σε ταφή περισσότερο από το 20%.

 Το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του κ. Πατούλη με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη.

 Αγώνας δρόμου για συμβάσεις

 Την ίδια στιγμή σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί στο υπουργείο προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμβασιοποίηση όσων περισσότερων έργων διαχείρισης απορριμμάτων σε διάστημα περίπου ενάμιση χρόνου, καθώς η 31η Δεκεμβρίου 2023 είναι η τελευταία ημέρα εκταμίευσης πόρων προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ που φτάνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει στο ethnos.gr ο κ. Γραφάκος.
Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και χωροθέτησης. Οσον αφορά στον τρόπο υλοποίησης, φαίνεται ότι προκρίνεται σε πολλές περιπτώσεις η μέθοδος των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), στο πρότυπο που ακολυθήθηκε στα έργα των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Σερρών.

 «Εχουμε ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα και συνολικά δρομολογούντι περί τις 160 εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των ΧΥΤΥ και των εργοστασίων».

Μαρία Λιλιοπούλου


ethnos.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:52, 12/09/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL