Τέλος εποχής για το λιγνίτη στην Τηλεθέρμανση; Στο «τραπέζι» η σύνδεση της ΔΕΤΗΠ με φυσικό αέριο

Τέλος εποχής για το λιγνίτη στην Τηλεθέρμανση; Στο «τραπέζι» η σύνδεση της ΔΕΤΗΠ με φυσικό αέριο

Στο «τραπέζι» μπαίνει για πρώτη φορά η συζήτηση εναλλακτικής πηγής θερμικής ενέργειας για την περιοχή της Πτολεμαΐδας και ειδικότερα ανοίγει η συζήτηση για σύνδεση με τον αγωγό TAP για ένταξη στο φυσικό αέριο.

Όπως τόνισαν στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε την Παρασκευή το πρωί στο Δήμο Εορδαίας, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη παρουσία υπηρεσιακών στελεχών για θέματα που αφορούν την πρόοδο εκτελούμενων έργων του Δήμου, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με την παροχή θερμικής ενέργειας στο δίκτυο της ΔΕΤΗΠ, όχι μόνο άμεσα, αλλά και μετά το πέρας της κατασκευής της 5ης Μονάδας. Βραχυπρόθεσμα λόγω του ότι έχει παρέλθει ο χρόνος λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, και μεσοπρόθεσμα λόγω του ότι η 5η Μονάδα κινδυνεύει να μη μπαίνει στο «σύστημα» λόγω του υψηλού κόστους που θα έχουν για τη ΔΕΗ τα δικαιώματα διοξειδίου του Άνθρακα.

Μπροστά στο αδιέξοδο που φαίνεται να έρχεται, τα στελέχη της ΔΕΤΗΠ με επικεφαλής την Διευθύντρια κ. Καλαϊτζίδου, έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες να μελετούν εναλλακτικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει επαφές της Επιχείρησης με την Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) και τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) με σκοπό να μελετήσουν την δυνατότητα παροχής Φυσικού Αερίου από τον Αγωγό TAP ως καυσίμου για την παραγωγή θερμικής ενέργειας, ώστε αυτή να διοχετευθεί στους καταναλωτές της ΔΕΤΗΠ !

Την εξέλιξη αυτή γνωρίζει από το καλοκαίρι και επικροτεί ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος συνεπικουρεί στο να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου) και την Πολιτεία. Το φιλόδοξο σχέδιο που θεωρητικά θα ήταν το «plan B», εναλλακτικό δηλαδή σχέδιο, για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, είναι πιθανό να αποτελέσει τελικά το «plan A» για την ασφαλή τροφοδοσία του Δικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που τίθεται αυτό το σενάριο επίσημα, μιας και αποτελούσε θέμα «ταμπού» η απεξάρτηση της τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ. Όταν και αν γίνει κάτι τέτοιο, το έργο (αγωγοί + αποσυσμπιεστές) θα κατασκευαστεί από τους διαχειριστές του φυσικού αερίου και ο πιθανός προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα κριθούν, σε κάθε περίπτωση, από τον διαχειριστή του συστήματος, την ΔΕΣΦΑ. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης αναφερόμενος σχετικά, τόνισε πως το εν λόγω εγχείρημα θα πρέπει να προκριθεί άμεσα.

e-ptolemeos.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 16:25, 15/09/2019

Ariston
Calda Energy - Aermec
NanoDomi
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL