Αλλαγή κλίματος: Συζήτηση που δεν τελειώνει…

Αλλαγή κλίματος: Συζήτηση που δεν τελειώνει…

Με το πρακτικό τέλος των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων ένα καινούργιο ζήτημα ανάβει φωτιές σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους. Το ζήτημα του κλίματος. Το κλίμα αλλάζει ή όχι; Αν αλλάζει, ευθύνονται οι ανθρώπινες δράσεις; Σε ποιο βαθμό και πώς;

Η συζήτηση γίνεται ατέρμονη. Δίχως ορατό τέλος. Ποιος έχει δίκιο, μόνο το μέλλον θα δείξει. Κάτι όμως που δεν ικανοποιεί κανέναν. Διότι οι μεν ζητούν παρεμβάσεις τώρα. Ενώ οι άλλοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα καταστρέψει κοινωνίες και οικονομίες.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν την άποψη των κινδύνων για το κλίμα της Γης. Αλλοι πάλι επιμένουν πως αυτά είναι κινδυνολογίες. Και κατηγορούνται πως χρηματοδοτούνται, για να τα λένε αυτά, από πετρελαϊκές εταιρείες. Και οι πρώτοι όμως υφίστανται κριτική. Γιατί σχεδόν όλοι εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από κέντρα που χρηματοδοτούνται για να ερευνούν τις κλιματικές αλλαγές. Αν διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει θέμα, θα καταργηθούν οι σχετικές επιδοτήσεις. Τους στηρίζουν επίσης οι λεγόμενες green industries, που κερδίζουν πολλά από την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Η χρηματοδότηση των μελετών για τις βλαβερές επιπτώσεις του άνθρακα ξεκίνησε ουσιαστικά επί Μάργκαρετ Θάτσερ. Για να ενισχυθεί ο αγώνας της κατά των ανθρακωρύχων. Μετά όμως οι μελέτες ξέφυγαν. Και στράφηκαν κατά της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας. Στην πράξη δηλαδή εναντίον του καπιταλισμού.

Πού βρίσκεται η αλήθεια; Δύσκολο να απαντήσει κάποιος με εγκυρότητα. Ο ρόλος των social media παγκοσμίως είναι καταλυτικός. Oι επικοινωνιακοί πόλεμοι προπαγάνδας είναι αδυσώπητοι. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται κολοσσιαία. Μερικές μόνο παρατηρήσεις μπορώ να κάνω.

Στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του '70 ο φόβος ήταν πως επίκειτο περίοδος μεγάλου ψύχους. Μετά το '80, κι αφού μεσολάβησαν οι συγκρούσεις με τους ανθρακωρύχους σε Βρετανία και Γαλλία, εμφανίσθηκε η απειλή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Aυτή έφυγε από το προσκήνιο λίγο άξαφνα – μετά το σκάνδαλο των κινδυνολογικών email του University of Εast Anglia και των διαπιστώσεων πως πρώτα αυξάνεται η θερμοκρασία κι έπειτα οι εκπομπές CO2! Τώρα κυριαρχεί η ανησυχία μιας γενικότερα επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής. Που κι αυτή έχει κλονισθεί με το περίφημο Hockey Stick Illusion (βλ. σχετικό βιβλίο του A W Montford) και το σκάνδαλο του λεγόμενου Climategate.

Τελευταία στην Κίνα, επιστήμονες, με βάση μελέτες του Αρκτικού Κύκλου (Journal of Geophysical Research), προειδοποιούν για επερχόμενη περίοδο παγκόσμιου ψύχους. Αλλαγή προσανατολισμού, δηλαδή. Η συζήτηση δεν θα κοπάσει. Θα συνεχίζεται με την ίδια ένταση.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος

in.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:45, 16/09/2019
Πράσινη ανάπτυξη για όλους
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL