'Εως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις στις αντλίες καυσίμων

'Εως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις στις αντλίες καυσίμων

Στην εκτίμηση ότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα θα αυξηθούν ακόμη και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αν στο μεταξύ δεν αποκλιμακωθεί το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου που προκάλεσε η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, συγκλίνουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς. Πηγές από τον χώρο της εμπορίας και της διύλισης δηλώνουν ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το ύψος της επιβάρυνσης, καθώς θα χρειαστεί να αποτυπωθεί η διακύμανση των τιμών τουλάχιστον και τη σημερινή ημέρα, ώστε να μπορούν να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν το χθεσινό άλμα διατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα, τότε έως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις θα έχουν ήδη «περάσει» στις αντλίες των πρατηρίων και της χώρας μας. Ακόμη χειρότερα, στην περίπτωση που ενισχυθεί περαιτέρω η άνοδος, όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, τότε θα υπάρξουν και επόμενα «κύματα» ανατιμήσεων, τα οποία θα ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο να φανεί πώς θα αντιδράσουν από σήμερα οι αγορές, αποτιμώντας πιο νηφάλια τις επιπτώσεις της επίθεσης. Επίσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα νέες διορθωτικές παρεμβάσεις, στο ίδιο μήκος κύματος με τη χθεσινή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, οι οποίες είναι πιθανόν να αποκλιμακώσουν τις διεθνείς τιμές, και επομένως να μετριάσουν τις επιπτώσεις και για τους Έλληνες καταναλωτές. Όποια κι αν είναι πάντως η εξέλιξη, όπως συμπληρώνουν, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς.

Ο ΠΟΠΕΚ
Από την άλλη πλευρά, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, εκτίμησε ότι θα αυξηθεί κατά 6 λεπτά το λίτρο στα αστικά κέντρα, μία αύξηση που μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση 4%-5% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Μάλιστα, ο κ. Ασμάτογλου χαρακτήρισε σοβαρό πλήγμα την επίθεση, τη στιγμή μάλιστα που οι ενδείξεις για την περασμένη εβδομάδα ήταν πως οι τιμές των καυσίμων κινήθηκαν πτωτικά στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Ασμάτογλου μίλησε για εκτίναξη των τιμών στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διάθεσης του οποίου υπολογιζόταν περίπου στο 1 ευρώ ανά λίτρο πριν από την επίθεση και εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί σε 1,20 ευρώ. Έτσι, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ειδικά εν όψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Το υπουργείο
Το υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί στενά τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης στην αγορά και εάν παραστεί λόγος θα επέμβει, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος πανικού, ανέφερε προ ολίγου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΒ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 11:03, 17/09/2019
Εκλογές ΤΕΕ 2019
ΤΜΕΔΕ
ΤΕΕ

14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
Climatherm Energy 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL