Δόθηκε παράταση δύο μηνών στον διαγωνισμό για το «Θριάσιο ΙΙ»

B2Green avatar
11:25, 17/09/2019
Business > Υποδομές > Νέα

Δόθηκε παράταση δύο μηνών στον διαγωνισμό για το «Θριάσιο ΙΙ»

Παράταση δύο μηνών έλαβε η υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό επιλογής αναδόχου για το έργο εκμετάλλευσης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στο Θριάσιο Πεδίο. Για το έργο, που είναι γνωστό και ως «Θριάσιο ΙΙ», η υποβολή των προσφορών είχε προγραμματιστεί για σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2019. Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα, μετέθεσε την υποβολή των προσφορών για τις 18 Νοεμβρίου 2019.

Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είναι αποτέλεσμα σχετικού αιτήματος από τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα. Τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενοι αιτήθηκαν τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών, λόγω πολυπλοκότητας του έργου, αλλά και λόγω του ότι μεσολαβούσε ο μήνας Αύγουστος, ο οποίος θεωρείται μήνας μειωμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, η δίμηνης διάρκειας παράταση στην υποβολή των προσφορών είναι σχετικά μεγάλη και δείχνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει και αυτή να καθυστερήσει η υποβολή προσφορών. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση Καραμανλή επισείει τον κίνδυνο επιστροφής κονδυλίων ύψους 250 εκατ. ευρώ (ως κρατική ενίσχυση προς τον ΟΣΕ) εφόσον δεν υπάρξει ανάδοχος στη συγκεκριμένη παραχώρηση, εν τούτοις η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει το αποτέλεσμα της έκβασης του έργου «Θριάσιο Ι», που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών της Ε.Ε.

Το «Θριάσιο Ι» αφορά τη δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο στην εταιρεία Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ) Α.Ε. Οι όροι, ωστόσο, με τους οποίους ανατέθηκε η αξιοποίηση του σχετικού ακινήτου της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι που προβληματίζουν. Μάλιστα, ο σημερινός υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ως αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. στη συζήτηση της Βουλής, ήταν από τους σφοδρούς πολέμιους της σχετικής σύμβασης, η οποία όμως κυρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η σχετική σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, καθώς εκκρεμεί η έγκρισή της από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η καθυστέρηση στο «Θριάσιο ΙΙ» σχετίζεται άμεσα με τα τεκταινόμενα στο «Θριάσιο Ι». Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα είχε ενδοιασμούς να προχωρήσει σε ακύρωση του διαγωνισμού για το «Θριάσιο ΙΙ» εάν η DG Comp έβγαζε κόκκινη κάρτα στο «Θριάσιο Ι». Πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επανέλθει το σενάριο για την ενιαία αξιοποίηση του ακινήτου που κατέχει η ΓΑΙΑΟΣΕ στην περιοχή και όχι η κατάτμησή της μέσω δύο ανεξάρτητων διαγωνισμών, όπως επέλεξε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ετσι, μέχρι να εκφραστεί η DG Comp για την τύχη της σύμβασης για το «Θριάσιο Ι», η κυβέρνηση θα καθυστερεί τον διαγωνισμό για το «Θριάσιο ΙΙ».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 11:25, 17/09/2019

3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL