Το χάος με τα σκουπίδια και η Ήπειρος

Το χάος με τα σκουπίδια και η Ήπειρος

Εδώ και χρόνια η μισή Ελλάδα, με πρώτη την πρωτεύουσα, πνίγεται στα σκουπίδια, γιατί αρμόδιοι, τοπικοί φορείς αλλά και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, αντιδρούν ή αδιαφορούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα. Χθες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ήπειρο όπου επισκέφθηκε την πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που δημιουργήθηκε στη χώρα μας με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Μια μονάδα, κατά κοινή ομολογία υποδειγματική που λύνει το πρόβλημα όλης της Ηπείρου και την απαλλάσσει από το βραχνά των σκουπιδιών. Χρειάστηκε βέβαια η πολιτική βούληση των τοπικών υπευθύνων, της πολιτείας αλλά και η αποδοχή του έργου από τους κατοίκους. Μέσα σε ενάμισι μόλις χρόνο το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε, ανακυκλώνει χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνει δραματικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ δημιουργεί και επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Μια λύση απλή, αποτελεσματική φιλική στο περιβάλλον, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Πλην της Ελλάδος φυσικά όπου διάφοροι δήθεν προστάτες του περιβάλλοντος επιμένουν στις ανεξέλεγκτες χωματερές, αρνούμενοι να αποδεχθούν τα αυτονόητα. Είναι φαίνεται πιο ευαίσθητοι από τους κατοίκους της Βιέννης, για παράδειγμα, που φιλοξενούν στο κέντρο της πρωτεύουσας ένα υποδειγματικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων.

Εμείς προτιμούμε να πληρώνουμε εκατομμύρια πρόστιμα κάθε χρόνο γιατί αρνούμαστε να αποδεχθούμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε χωματερές που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα. Προτιμούμε, όπως στην Κέρκυρα, να βλέπουμε να πνίγεται μια κατ΄εξοχήν τουριστική περιοχή στα σκουπίδια, παρά να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα, που οι κουτόφραγκοι έχουν αποδεχθεί εδώ και δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψη στην Ήπειρο, υποσχέθηκε ότι μέσα στην τετραετία θα λύσει το κομβικό αυτό πρόβλημα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μακάρι να το πετύχει, αλλά οι διάφοροι όψιμοι περιβαλλοντολόγοι καιροφυλακτούν.

Ας αναλογιστούμε μόνο πόσα χρόνια ακούμε ότι δεν αντέχουν άλλο οι σημερινοί χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων στην Αττική και τι δεν έχει γίνει. Οι Ηπειρώτες δείχνουν το δρόμο, αλλά οι αντιστάσεις και ο ωχαδερφισμός παραμένουν ακόμα δυστυχώς στο προσκήνιο. Είναι στο χέρι της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας να βάλει ένα τέλος σε αυτό το χάος των σκουπιδιών που μας περιτριγυρίζει...

tovima.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:08, 18/09/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL