Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τουλάχιστον 2 οι ερωτήσεις στη Βουλή για τα προβλήματα του β' κύκλου του 'Εξοικονομώ II'

Τουλάχιστον 2 οι ερωτήσεις στη Βουλή για τα προβλήματα του β' κύκλου του 'Εξοικονομώ II'

Civiltech

Τουλάχιστον 2 είναι οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή υπόψη της ηγεσίας του ΥΠΕΝ αναφορικά με τα προβλήματα στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο β' κύκλο του προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον II".

Δείτε παρακάτω τις 2 πρώτες ερωτήσεις:

  • Ερώτηση Βουλευτή Ημαθίας Τσαβδαρίδη Λάζαρου (Νέα Δημοκρατία)

Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη ανακούφιση η ελληνική κοινωνία και η αγορά βλέπουν επιτέλους να ενεργοποιείται ο Β' κύκλος του Προγράμματος "εξοικονομώ κατ' οίκον".

Ένα Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων με επιδότηση 50 – 70% ανάλογα με το εισόδημα το οποίο πέρα από τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κατοικιών και τη συνεπαγόμενη οικονομική ωφέλεια σε χιλιάδες νοικοκυριά, θα συντελέσει στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Πάρα ταύτα, η ενεργοποίηση του Β' Κύκλου συνοδεύτηκε από μία σειρά προβλημάτων τα οποία επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Η τεράστια επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα του προγράμματος κατά το άνοιγμα της διαδικασίας των αιτήσεων, είχε ως αποτέλεσμα την καθίζηση της και συνέπεια αυτής, τη μεγάλη ταλαιπωρία των αιτούντων για την ηλεκτρονική τους πρόσβαση και τη μεγάλη πίεση στους μηχανικούς, που έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους.

Ταυτόχρονα, το εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον των επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, πολύ μεγαλύτερο από κάθε πρόβλεψη, καθώς καταχωρίστηκαν συνολικά 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο δημιουργεί ζητήματα εξάντλησης πόρων αλλά και χρονικών κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Καθώς όχι μόνο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προλάβουν να καταχωρήσουν την αίτησή τους πριν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του Β΄ Κύκλου που συνολικά ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ αλλά και επειδή το σύστημα λειτουργεί με την αρχή first in – first served, μέχρι εξαντλήσεως δηλαδή του προϋπολογισμού για κάθε Περιφέρεια και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν, πρέπει να το κάνουν σχεδόν αμέσως, για να διασφαλίσουν χρονική σειρά προτεραιότητας.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

  • Τα προβλήματα που προέκυψαν δημιουργούν μεγάλη πίεση μεταξύ επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, για κάτι που δεν φέρουν καμία ευθύνη
  • η μη διαθεσιμότητα του συστήματος δημιουργεί αίσθημα αδικίας και έντονο εκνευρισμό
  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις καθώς η λειτουργικότητά του απεδείχθη ελλιπής

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην εξεύρεση επιπλέον πόρων προκειμένου να διευκολύνετε την ένταξη περισσότερων ενδιαφερομένων στο εν λόγω Πρόγραμμα;
  2. Πως προτίθεστε να διασφαλίσετε τη χρονική προτεραιότητα επιλεξιμότητας όσων ήδη έχουν προχωρήσει σε αιτήσεις τις οποίες το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς καμία υπαιτιότητα των αιτούντων, δεν τις έκανε αποδεκτές;
  3. Εξετάζετε την ανακοίνωση νέας ημερομηνίας υποβολής – έναρξης υποδοχής αιτήσεων για τις επόμενες Περιφέρειες;

  • Ερώτηση Βουλευτή Λάρισας Βελόπουλου Κυριάκου (Πρόεδρος Κόμματος "Ελληνική Λύση")

Κύριε Υπουργέ,

Σήμερα Δευτέρα 16-09-2019 άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος Εξ' Οικονομώ Κατ' Οίκον II, Β' κύκλος για τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδος (Μακεδονία και Θράκη) και δυστυχώς για άλλη μία φορά το σύστημα κατέρρευσε εντός μίας ώρας από την χρονική στιγμή που άνοιξε. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις υπαγωγής χιλιάδων ενδιαφερομένων πολιτών.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Γνωρίζει το λόγο ή τους λόγους που δεν λειτούργησε κανονικά σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος θέματος,
  2. Προτίθεται ο Υπουργός να επανεξετάσει την αξιοπιστία του συγκεκριμένου συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών αιτήσεων, μια που τα προβλήματα δυσλειτουργίας και με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες, παρουσιάζονταν πάντα τις πρώτες ημέρες ανοίγματος της πλατφόρμας, λόγω αυξημένου φορτίου των χρηστών (είτε ο server του συστήματος δεν έχει επαρκή χωρητικότητα, είτε το λογισμικό του συστήματος είναι προβληματικό, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο;
B2Green
By B2Green.gr 18:15, 18/09/2019