Μήνας κλειδί για τον αγωγό IGB ο Οκτώβριος

Μήνας κλειδί για τον αγωγό IGB ο Οκτώβριος

Thermogas

Μήνας κλειδί για τον αγωγό IGB αναμένεται ο Οκτώβριος, καθώς η Ελλάδα προσθέτει νέα ισχυρά θεμέλια για την μετατροπή της σε ισχυρό παίχτη στη διπλωματική σκακιέρα των αγωγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προετοιμάζει το ταξίδι του στη Σόφια για τις 10 Οκτωβρίου, για να υπογραφεί το τελικό πακέτο συμφωνιών για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB) .

Το πράσινο φως για την υπογραφή των συμφωνιών άναψε μετά από διαβουλεύσεις με τη βουλγαρική πλευρά που είχαν ο κ. Χατζηδάκης και η διοίκηση της ΔΕΠΑ στο περιθώριο της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σόφια θα υπογραφούν ταυτόχρονα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για το έργο, η συμφωνία μετόχων μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτό και η συμφωνία για τη χρηματοδότησή του με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη διακρατική συμφωνία για τον ελληνοβολγαρικό αγωγό υπεγράφη 10 χρόνια πριν, το 2009, όταν ο κ. Χατζηδάκης ήταν και πάλι υπουργός Ενέργειας.

Κάλιο αργά παρά ποτέ

«Είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2009 κατά σύμπτωση με μένα αρμόδιο υπουργό και τελειώνει μετά από δέκα χρόνια. Κάλιο αργά παρά ποτέ», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. «Απόφασή μας να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και με τους άμεσους γείτονές μας αλλά και με όλη την ευρύτερη περιοχή, διότι η ενέργεια έχει και μια έντονη διπλωματική διάσταση για τη χώρα».

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Θα συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2020 μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Κασπία και μελλοντικά με τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξάνδρούπολης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 240 εκατ. ευρώ και ο αγωγός αναμένεται να λειτουργήσει το 2021. Θα μπορεί να μεταφέρει 3 έως και 5 δισ. κυβικά αερίου το χρόνο.

Την μελέτη, κατασκευή και τη λειτουργία του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία ICGB.

Μέτοχοι της ICGB AD είναι η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (50%) και η ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.

grtimes.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 09:32, 01/10/2019
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL