Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Η Mytilineos και η πράσινη επανάσταση σε ενέργεια και βιομηχανία-Επένδυση για νέα μονάδα

Η Mytilineos και η πράσινη επανάσταση σε ενέργεια και βιομηχανία-Επένδυση για νέα μονάδα

Civiltech

Με δύο κινήσεις η μεγάλη βιομηχανία της χώρας η Mytilineos οδηγεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο θα στηρίζεται στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο και ανταποκρινόμενος στην πράσινη ατζέντα, όπως την περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε: «Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και καινοτομία».

Έτσι, έγινε πιο σαφής και ανακοίνωσε τη δέσμευση της εισηγμένης ότι «η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη. Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας της Μεταλλουργίας της εταιρίας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδας και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα», περιέγραψε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα πλάνα της Mytilineos είναι η ανάπτυξη περαιτέρω έργων ΑΠΕ, σήμερα έχει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξης των 200 MW, τα οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστημάτων αποθήκευσης στην επόμενη δεκαετία (εφόσον έχει προχωρήσει η τεχνολογία) και φυσικά και με την πολύτιμη συμβολή του φυσικού αερίου θα είναι εφικτή η ηλεκτροδότηση π.χ. του Αλουμινίου της Ελλάδας με «καθαρές» μορφές ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογα βήματα προχωρούν και διεθνείς ανταγωνιστές της Mytilineos στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας, οι οποίοι υλοποιούν ενέργειες για την πράσινη ηλεκτροδότηση των εργοστασίων τους.

Και αν αυτή είναι η μακρινή κίνηση της εισηγμένης για την πράσινη επανάσταση η άλλη κίνηση και πιο άμεση έχει να κάνει με την κατασκευή του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμούς ισχύος 826 MW και ύψους επένδυσης περί τα 350 εκ. ευρώ. Η Mytilineos που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός με χαρτοφυλάκιο 1.200 MW απαρτιζόμενο από τρεις θερμικές μονάδες, μαζί με το νέο εργοστάσιο θα ξεπεράσει τα 2.000 MW.

Η υπερσύγχρονη μονάδα, με την υψηλότερη απόδοση στην Ευρώπη και την τεχνογνωσία της General Electric, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό της δρομολογούμενης απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα. Θα καλύψει το 20% της συνολικής ισχύος των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που πρόκειται να αποσυρθούν σταδιακά μέχρι το 2028, όπως επανέλαβε και χθες από το ενεργειακό κέντρο της Βοιωτίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ουσιαστικά ο νέος σταθμός της Mytilineos θα είναι ο πρώτος που θα φέρνει την πράσινη ενέργεια αλλά και θα διασφαλίζει την επάρκεια ισχύος αντικαθιστώντας τα «φουγάρα» που θα σβήνουν.  

Ως προς τη συνεισφορά της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο περιβάλλον σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο «πράσινη» μονάδα της Ευρώπης και μειώνει κατά 70% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Mytilineos για την κατασκευή τέτοιου σταθμού παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τομέα ηλεκρικής ενέργειας της Protergia Ντίνο Μπενρουμπή παρόμοια εργοστάσια ξεκινούν να κατασκευάζονται και στην ΕΕ όπως στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Πολωνία. Το ίδιο και σε πιο έντονο βαθμό συμβαίνει και στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, στα περιβαλλοντικά ατού του νέου σταθμού με θερμική απόδοση 63% είναι, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Μπενρουμπή, πως στη διάρκεια των αδειοδοτήσεων της έλαβε από τους αρμόδιους φορείς θετικές γνωμοδοτήσεις, που με επιστημονικό τρόπο τεκμηριώνουν πως δεν προκύπτει περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ανάλογη εικόνα δίνουν και οι συνεχείς μετρήσεις που γίνονται στον Κορινθιακό.

Συνολικά ο σχεδιασμός που έχει κάνει εδώ και μία διετία η Mytilineos συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών της για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ και την υιοθέτηση συστημάτων αποθήκευσης όχι απλά ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο 35% της ενέργειας μέχρι το 2030 αλλά κυρίως πρωτοστατεί στην υλοποίηση του σχεδίου της «πράσινης ατζέντας».

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:44, 03/10/2019

Δημοφιλέστερα άρθρα