Το σχολείο της Καρδίτσας που «μάχεται» την κλιματική αλλαγή

Το σχολείο της Καρδίτσας που «μάχεται» την κλιματική αλλαγή

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα είναι το πρώτο σχολείο πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει σε έναν χρόνο.

Θα χρειάζεται δηλαδή ελάχιστη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργεί και αυτή θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές, από φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάνελ. Μάλιστα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα παράγει ενέργεια σε διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα καταναλώνει.

Πρώτον, το κτίριο είναι βιοκλιματικό. Είναι, δηλαδή, στραμμένο στο νότο, άρα έχουμε ένα ενεργειακό κέρδος τουλάχιστον 30%. Για να καλύψει αυτή την ελάχιστη ενέργεια που θα χρησιμοποιεί, θα εγκαταστήσουμε στη στέγη φωτοβολταϊκά 32 kWh, που θα είναι σε θέση να καλύψουν όλες τις ενεργειακές του ανάγκες και θα μπορούμε να καλύψουμε και διπλανά κτίρια του δήμου.
Βαγγέλης Κατσαρός
πολιτικός μηχανικός

Επίσης, το κτίριο θα διασφαλίζει φυσικό αερισμό με έξυπνο σύστημα διαχείρισης συνδιαζόμενο με παράθυρα ηλεκτρικής ανάκλησης, ενώ θα διαθέτει και μετεωρολογικό σταθμό.

Ο δήμος Μουζακίου έχει παράδοση στις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Εκεί λειτουργεί και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο λαϊκής βάσης, με το 65% των μετοχών να βρίσκονται στα χέρια των δημοτών. Το εργοστάσιο, που ξεκίνησε το 1998, έχει ήδη κάνει απόσβεση και τώρα μοιράζει μερίσματα στους κατοίκους.

Ο δήμος Μουζακίου επενδύει διαρκώς και αδιαλείπτως στην πράσινη ανάπτυξη και για αυτό το λόγο μοναδικός μας στόχος τα τελευταία χρόνια είναι να κάνουμε τα δημοτικά και δημόσια κτίρια ενεργειακά αυτόνομα. (Το πρώτο δημοτικό σχολείο Μουζακίου θα λειτουργήσει) με τη φιλοδοξία ότι αυτή η κατασκευή θα αποτελέσει πιλότο για μελλοντικές κατασκευές, όχι μόνο στο δήμο Μουζακίου, αλλά στην περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Ελλάδα γενικότερα.
Γιώργος Κώτσος
πρώην δήμαρχος Μουζακίου
Το έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια».

Τα σχολεία αποτελούν κρίσιμη μάζα των δημόσιων κτιρίων.
Στις μεσογειακές περιοχές (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία) υπάρχουν περίπου 87.000 σχολεία.

Τα ενεργεικά αποδοτικά κτίρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Ανάλογες λύσεις αναζητά το 12o Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, που διενεργεί το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

«Αν υπάρχει ένα θέμα που απαιτεί επιτακτικά αντιμετώπιση σήμερα αυτό είναι η ενεργειακή κρίση και η κρίση κλιματικής αλλαγής. Το ιδιαίτερο σε αυτές τις δύο κρίσεις είναι ότι έχουν δύο θεραπείες, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: την αλήθεια και την επιστήμη.
Αν καταφέρουμε να στοιχηθούμε πίσω από την επιστήμη, αν καταφέρουμε να πείσουμε τους αρνητές για την αλήθεια, τότε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα» σημείωσε στο euronews ο επικεφαλής Ακαδημαϊκής Διασύνδεσης του ΟΗΕ (UNAI), Ραμού Νταμονταράν, που έδωσε το παρόν στο συνέδριο.

Το συνέδριο διοργανώθηκε για 12ο έτος από το ΚΕΠΑ του ΕΚΠΑ, με τη διπλή ιδιότητά ως συντονιστή των δικτύων BSEC-Green Energy Network και του αποκλειστικού κόμβου για τον 7ο στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών United Nations Academic Impact (UNAI).

Ο διευθυντής του ΚΕΠΑ, καθηγητής Δ. Μαυράκης, προωθεί μέσω του συνεδρίου και άλλων δραστηριοτήτων του ΚΕΠΑ, πρωτοβουλίες για την ενεργειακή φτώχεια, τα "έξυπνα" κτίρια και άλλα ζητήματα των "δομημένων πολιτικών διαλόγου".

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μία νέα Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα με στόχο την άυξηση παραγωγής από τις ανανεώσιμες πηγές και κλείσιμο σε όλες τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028.

Συμέλα Τουχτίδου

gr.euronews.com

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 17:27, 09/10/2019

Τελευταία άρθρα B2Green

Δείτε περισσότερα...

ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL