Εξοικονομώ: Καταγγελίες για επιτυχείς καταχωρήσεις αιτήσεων κατά προτεραιότητα

Εξοικονομώ: Καταγγελίες για επιτυχείς καταχωρήσεις αιτήσεων κατά προτεραιότητα

Civiltech

Αλυσιδωτές είναι πλέον οι επιπτώσεις της αδυναμίας του Μηχανογραφικού Συστήματος του υπουργείου Ενέργειας να ανταποκριθεί στην πληθώρα των αιτήσεων που κατατέθηκαν πρόσφατα από ιδιώτες, μέσω τεχνικών γραφείων, για ένταξη στο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ».Η τύχη χιλιάδων αιτήσεων που τέθηκαν εκτός είναι ακόμη άγνωστη ενώ ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν κατάφεραν εδώ και δύο χρόνια να ενταχθούν στο πρόγραμμα, στρέφονται, ακόμα και με αγωγές, κατά των μηχανικών που είχαν αναλάβει την υπόθεσή τους.

Το θέμα λαμβάνει τοπικές διαστάσεις μετά την καταγγελία που έγινε χθες στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» μέσω του μέλους του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Ουρανίας Πάλμου, σύμφωνα με την οποία, μέσα από στατιστικά στοιχεία τα οποία πρέπει να επιβεβαιωθούν κεντρικά, προκύπτει ότι πέρασαν αιτήσεις, κατά προτεραιότητα, από συγκεκριμένα Τεχνικά Γραφεία.

Ευνοήθηκαν, πανελλαδικά, έναντι άλλων που είχαν στην κυριολεξία μπλοκαριστεί από το σύστημα που προσφέρει επιδότηση σε επισκευές κατοικιών, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ένα 5% των τεχνικών συμβούλων περιφερειακά, κατάφερε να περάσει το 30% των αιτήσεων ενώ για το 83% των μηχανικών, αντιστοιχούσε μόλις το 43% των εγκρίσεων. Πανελλαδικά, 10 σύμβουλοι πέρασαν 1.000 αιτήσεις σε μια πλατφόρμα που λειτούργησε ελάχιστες ώρες, για φακέλους που περνούσαν στο σύστημα, σε ρυθμό, ένας ανά 30 λεπτά!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

«Το εγχείρημα του Υπουργείου βασίστηκε στις πλάτες των μηχανικών, των οποίων όμως η επιστημονική αξιοπρέπεια και υπόσταση περιφρονήθηκε. Μετατράπηκαν σε άλογα κούρσας, ποιός θα ολοκληρώσει την διαδικασία πιο γρήγορα!» αναφέρει στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Αρης Γκατζόγιας.

Και υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα ήταν, εν τέλει, «να εκτεθούν οι συνάδελφοι στους πελάτες τους και να βρεθούν υπόλογοι για την αδυναμία της διαδικασίας να λειτουργήσει ισόνομα».

«Ο προϋπολογισμός ήταν περιορισμένος, ήταν προφανές ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις, το υπουργείο αποφάσισε ως μοναδικό κριτήριο επιλογής ωφελούμενων την χρονική σειρά προτεραιότητας και, με αυτόν τον τρόπο, η ευθύνη επιτυχούς και έγκαιρης υποβολής, μετακυλίστηκε στον μηχανικό - χρήστη της πλατφόρμας» αναφέρει ο κ. Γκατζόγιας.

Και επισημαίνει: «Στα προβλήματα που εκ των προτέρων γνωρίζαμε, προστέθηκαν και τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που εμφάνισε η πλατφόρμα η οποία σε κάποιες περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα) δεν επέτρεπε στους αιτούντες να διεκπεραιώσουν, με ίσους όρους με τους υπόλοιπους, την διαδικασία ψηφιακής υποβολής».

«Αυτό από μόνο του εγείρει προβλήματα διαφάνειας της όλης διαδικασίας και φέρνει αδίκως τους μηχανικούς υπόλογους!». επισημαίνει.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, μαζί με Συλλόγους και Επιμελητήρια απ όλη τη χώρα, παρεμβαίνει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και ζητά:

> Αύξηση της τελικής επιχορήγησης, ή -εναλλακτικά- η θέσπιση αντικειμενικών κριτήριων μέσω των οποίων θα καθορίζονται οι τελικά ωφελούμενοι. «Κριτήρια θα μπορούσαν να είναι πχ. ποιος επιτυγχάνει μεγαλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση με τις επεμβάσεις που θα κάνει στο κτίσμα, η εξοικονόμηση ενέργειας/τ.μ., το κόστος της παρέμβασης, εισοδηματικά, ο βαθμός νομιμότητας κάθε περίπτωσης» σύμφωνα με τον κ. Γκατζόγια.

>Οσοι δεν επιδοτούνται, να είναι υποχρεωτικά πρώτοι επιλαχόντες στον επόμενο (γ' κύκλο του προγράμματος).

«Το πρόγραμμα θα μπορούσε να ανοίγει κάθε χρόνο, ανά τακτά διαστήματα, με πόρους από τα έσοδα του Πράσινου Ταμείο αφού, είναι προφανές ότι, αφορούν παρεμβάσεις φιλικές για το περιβάλλον» καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

pelop.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 19:52, 10/10/2019
Sto Therm

Τελευταία άρθρα B2Green

Δείτε περισσότερα...

Rizakos
Calda Energy - Aermec
Knauf
NanoDomi
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL