120 δόσεις: Στην αναμονή μία στις τέσσερις αιτήσεις

B2Green avatar
08:51, 15/10/2019
Business > Green Business > Νέα

120 δόσεις: Στην αναμονή μία στις τέσσερις αιτήσεις

Civiltech

Στο "περίμενε" βρίσκεται ένας στους τέσσερις οφειλέτες που έχουν μπει στη διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών σε έως 120 δόσεις.

Πρόκειται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, για περίπου 130.000 επαγγελματίες, οι οποίοι αιτήθηκαν μεν τον προσδιορισμό των οφειλών τους έως την τελευταία προθεσμία την οποία έθεσε το Υπουργείο Εργασίας, δηλαδή την 7η Οκτωβρίου, αλλά ο προσδιορισμός αυτός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί έως τώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η μεγάλη πλειοψηφία των εκκρεμών αιτήσεων για τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών οφειλών και, έτσι, την ένταξη τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων προέρχεται από αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, δηλαδή ασφαλισμένους στο τέως Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη, ένα γιγάντιο κομμάτι των οφειλών προς το τέως ΕΤΑΑ δεν έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο διαχειρίζεται την υπόθεση των 120 δόσεων, όπως και όλων των ρυθμίσεων.

Έτσι, το ΚΕΑΟ, για κάθε μία αίτηση που δέχεται για προσδιορισμό των χρεών από έναν επαγγελματία, "καλεί" τον ΕΦΚΑ, στον οποίο έχει ενταχθεί το τέως ΕΤΑΑ, ζητώντας του να του μεταφέρει τα χρέη του αιτούντος οφειλέτη.

Έχοντας, όμως, με την αίτηση προσδιορισμού των οφειλών τους, "κατοχυρώσει" το δικαίωμα υποβολής αίτησης για ρύθμιση των οφειλών αυτών, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων έως την 31η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η τρίμηνη αυτή παράταση αφορά αποκλειστικά στους μη μισθωτούς, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες με χρέη στον τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ και όχι τους εργοδότες με χρέη στο τέως ΙΚΑ.

Συνεπώς, οι μη μισθωτοί, με "κατοχυρωμένο" έως 7 Οκτωβρίου, το δικαίωμα αίτησης για τις 120 δόσεις, έχουν σχεδόν τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να την υποβάλλουν.

Η τρίμηνη αυτή παράταση διευκολύνει άμεσα τους οφειλέτες, καθώς μπορούν μέχρι και το "παρά πέντε" της λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης για τις 120 δόσεις, να προβούν σε αυτήν την κίνηση.

Δεν διευκολύνεται, όμως, από αυτήν την παράταση η εισπραξιμότητα των 120 δόσεων. Και αυτό γιατί τα ταμεία, θα χάσουν, προσωρινά, έως και το ¼ των αναμενόμενων εσόδων τα οποία εισέπρατταν στην περίπτωση που οι 130.000 σημερινοί εν αναμονή "ρυθμισμένοι" οφειλέτες είχαν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και κατέβαλλαν κάθε μήνα τις προβλεπόμενες δόσεις τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι 300.000 οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στις 120 δόσεις, έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 3 δισ. ευρώ. Συνεπώς, κατά εκτίμηση, αναμένονται από αυτούς κάθε μήνα καταβολές ύψους 25 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά στις αιτήσεις, των οποίων η έγκριση εκκρεμεί (καθώς εκκρεμεί ο προσδιορισμός των χρεών τους) αφορούν οφειλές 1,3 δισ ευρώ. Έτσι, αφού προχωρήσουν οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις και για τα υπό προσδιορισμό ασφαλιστικά χρέη ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στα ταμεία θα περιμένουν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.

Αφού ενταχθούν και τα χρέη των 1,3 δισ. ευρώ στις 120 δόσεις, οι προβλεπόμενες μηνιαίες εισπράξεις από τη νέα ρύθμιση θα φτάσουν τα 35 εκατ. ευρώ και τα 420 εκατ. ευρώ ετησίως. Φυσικά, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η αναμενόμενη δυναμική στις εισπράξεις από την εν λόγω ρύθμιση θα ξεδιπλωθεί πλήρως προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Του Δ. Κατσαγάνη

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:51, 15/10/2019
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL