Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Πώς το Airbnb «γεμίζει» σκουπίδια τους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Πώς το Airbnb «γεμίζει» σκουπίδια τους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε σχετικά:


Οι ανακαινίσεις διαμερισμάτων - λόγω και βραχυχρόνιων μισθώσεων - γέμισαν τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης με ογκώδη απορρίμματα, καθώς οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τα εναποθέτουν παράνομα.

Σε... απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη, με εκατοντάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που ανακαινίζουν τα σπίτια τους, να αφήνουν παράνομα στα πεζοδρόμια από μπάζα μέχρι έπιπλα, καναπέδες, ντουλάπες, στρώματα κ.α..

Η εικόνα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας - με τα ογκώδη αντικείμενα παρατημένα στα πεζοδρόμια, ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - είναι απογοητευτική, με τις υπηρεσίες του δήμου να προσπαθούν να μαζέψουν τα ογκώδη απορρίμματα παρ' ότι δεν είναι στην υποχρέωσή τους.

Το κύμα ενοικίασης διαμερισμάτων σε τουρίστες μέσω σχετικών ιστοσελίδων (π.χ. Airbnb) γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη, σε σημείο που πολλοί ιδιοκτήτες ανακαινίζουν τα σπίτια τους, για να πετύχουν καλύτερες τιμές ημερήσιας ενοικίασης.

«Πράγματι στη Θεσσαλονίκη γίνονται πολλές ανακαινίσεις διαμερισμάτων εξαιτίας και της αύξησης των τουριστών και των σχετικών ιστοσελίδων που μπορούν να τα νοικιάσουν. Και όντως πολλοί εκ των ιδιοκτητών παρότι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο, δεν συμβάλλονται με ιδιωτικές εταιρείες για τη διαχείριση και την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων που προκύπτουν από την ανακαίνιση. Το κόστος δεν είναι μεγάλο, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι μικρό, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να το πληρώσουν σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης και λίγων ευρώ», είπε το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και πολιτικός μηχανικός, κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης.

2.200 διαμερίσματα
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις διαμερισμάτων αποτέλεσε μια διέξοδο για τους ιδιοκτήτες, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα να μένουν ανοίκιαστα τα σπίτια τους ή οι ένοικοι να μην πληρώνουν τα ενοίκια. Έτσι, η άνοδος του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε γι' αυτούς μια διέξοδο.

Ως μόδα χαρακτηρίζει το φαινόμενο ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Ακινήτων νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος.

«Σύμφωνα με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σήμερα 2.200 διαμερίσματα που βρίσκονται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Συνολικά στην Ελλάδα είναι 80.000 διαμερίσματα. Θεωρώ ότι είναι μια μόδα», είπε στο Sputnik ο κ. Γεωργάκος.

Επιχείρηση αποκομιδής ογκωδών
Τα πεζοδρόμια στους δρόμους της κεντρικής και ανατολικής πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης - το βράδυ, αλλά και την ημέρα - θυμίζουν κυριολεκτικά σκουπιδότοπο!

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκο Ζεϊμπέκη, δίνεται μια μάχη για την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων που ασυνείδητοι πολίτες αφήνουν παράνομα στα πεζοδρόμια της πόλης.

«Από την 1η Σεπτεμβρίου που ανέλαβε καθήκοντά η διοίκηση του κ. Ζέρβα, κάθε εβδομάδα, κατά μέσο όρο, συλλέγουμε περίπου 180 τόνους ογκωδών απορριμμάτων», είπε στο Sputnik o κ. Ζεϊμπέκης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο καθαριότητας, καταγράφεται στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα (σ.σ. ο δήμος Θεσσαλονίκης αποτελείται από πέντε), η οποία εκτείνεται από το δημαρχείο έως τα σύνορα με το δήμο Καλαμαριάς και έως τα σύνορα με την Τούμπα.

«Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό, κοινότητα. Σε αυτή καταγράφονται σήμερα τα περισσότερα ογκώδη απορρίμματα και για το λόγο αυτό έχουμε χαράξει ειδική επιχείρηση προκειμένου να μαζευτούν από τα πεζοδρόμια», επεσήμανε ο κ. Ζεϊμπέκης που πρόσθεσε ότι καθημερινά επτά οχήματα με 14 υπαλλήλους καθαριότητας μαζεύουν τα ογκώδη στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μ' έναν γρήγορο υπολογισμό, σε έναν μήνα ο δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει μαζέψει περίπου 720 τόνους ογκωδών απορριμμάτων και σε έναν χρόνο περισσότερους από 8.500 τόνους, ξοδεύοντας μεγάλα ποσά και δυνάμεις για ένα έργο που δεν αποτελεί υποχρέωση των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το αντίθετο μάλιστα! Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να φροντίζουν, μέσω συνεργασίας με ειδικές εταιρείες, να διαχειριστούν τα ογκώδη απορρίμματα που προκύπτουν από τις ανακαινίσεις των σπιτιών τους.

Το κόστος ενοικίασης από μια ιδιωτική εταιρεία, ειδικού κάδου εναπόθεσης των ογκωδών, κυμαίνεται από 70 ως 80 ευρώ την εβδομάδα, ενώ η εταιρεία θα φροντίσει και για την απόθεσή τους σε εγκεκριμένους χώρους.

Το πρόστιμο που προβλέπεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης, σε περιπτώσεις παράνομης εναπόθεσης στο πεζοδρόμιο ογκωδών απορριμμάτων, κυμαίνεται από 60 έως 600 ευρώ και είναι στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Μόνο που είναι απίθανο ο παραβάτης να πιαστεί επ' αυτοφώρω - ακόμα κι αν κάποιος γείτονας προβεί σε σχετική καταγγελία.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να βοηθήσει όποιον δημότη που θέλει να πετάξει ένα ογκώδες αντικείμενο, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του δήμου - και συγκεκριμένα στο 15192.

sputniknews.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 17:06, 15/10/2019