Σε αναμονή για διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ

Σε αναμονή για διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ

Thermogas

Υψηλότερη τιμή της μετοχής περιμένει η κυβέρνηση για να δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει η διάθεση μέρους του 35% που κατέχει στα ΕΛΠΕ μέσω του Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης μαζί με την Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ στο Χ.Α. μπορεί να φτάσει τα 9 ευρώ, γεγονός που θα δώσει υψηλότερα έσοδα στο Δημόσιο και θα επιτρέψει τη διατήρηση ενός υψηλότερου ποσοστού υπό τον έλεγχό του.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ο πραγματικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τη ρητορική της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει και προωθούσε πώληση με πολύ χαμηλότερο τίμημα, καθώς όπως προκύπτει με βάση την τότε αποτίμηση, η τιμή της μετοχής θα ήταν κάτω από τα 7 ευρώ.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει επίσης και μια κριτική ότι «τα δίνει όλα στον Λάτση», μετά και τις εξελίξεις στο Ελληνικό. Στην πλευρά του ομίλου Λάτση επικρατεί αμηχανία, αλλά αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο παραπέμποντας στον άλλο μέτοχο, δηλαδή κυβέρνηση και Δημόσιο. Η έκδοση του ομολόγου, πάντως, των ΕΛΠΕ έδειξε πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές για την εταιρεία, που σημαίνει ότι η συγκυρία είναι θετική.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει τη θέση της και να συμφωνήσει με τους θεσμούς πριν από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τον Δεκέμβριο, αφού η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ από την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα προέλθουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα.

Πρόθεση του Δημοσίου είναι να διαθέσει μέσω του Χρηματιστηρίου ένα ποσοστό της τάξεως του 15%-20%. Η επιλογή του Χρηματιστηρίου ελήφθη μετά την απόφαση του Ομίλου Λάτση να μη διαθέσει το ποσοστό του προς πώληση. Οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης διερεύνησαν έπειτα από αυτό τις πιθανότητες να βρεθεί αγοραστής για το σύνολο του 35% του ποσοστού του Δημοσίου, διαπιστώθηκε όμως ότι κανείς δεν ήταν πρόθυμος να διαθέσει τεράστια ποσά για να είναι απλώς μέτοχος μειοψηφίας.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:44, 22/10/2019

Τελευταία άρθρα B2Green

Δείτε περισσότερα...
Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL