Το υλικό που υπόσχεται να μετατρέψει τους ρύπους σε… πηγή ενέργειας

Το υλικό που υπόσχεται να μετατρέψει τους ρύπους σε… πηγή ενέργειας

Thermogas

Την ώρα που το μεθάνιο απελευθερώνεται ακόμα και από τον βυθό του Αρκτικού Ωκεανού, οι ποσότητές του είναι κατά πολύ λιγότερες από όσες προκύπτουν από την ανθρώπινη δράση.

Σε αυτό θέλει να δώσει λύση το θαυματουργό υλικό που αποκαλούμε γραφένιο. Το μεθάνιο παράγεται από βιολογικές και γεωλογικές διαδικασίες, κυρίως από αναερόβια βακτήρια, που διασπούν την οργανική ύλη απουσία οξυγόνου. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων των πόλεων, ας πούμε, παράγουν κάπου 25 εκατ. τόνους μεθανίου ετησίως.

Γι' αυτό και είναι αποφασιστικής σημασίας η σύλληψη και η καύση αυτού του μεθανίου πριν φτάσει στην ατμόσφαιρα, μιας και είναι πολύ ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα. Ως χρήση βιοκαύσιμου, βιοαέριο δηλαδή, δεν είναι για την ώρα ιδανικό, καθώς περιέχει ακαθαρσίες, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, που περιορίζουν έτσι τη χρήση του.

Σε αυτό θέλει να απαντήσει ο δρ Rakesh Joshi και η ομάδα του από το αυστραλιανό Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας με τη χρήση μεμβράνης από γραφένιο, καθώς έδειξαν πως αυτή μπορεί να διαχωρίσει το μεθάνιο από τα άλλα αέρια πολύ πιο αποτελεσματικά από τις υπάρχουσες τεχνικές. Κάνοντας έτσι βιώσιμη τη χρήση του ως βιοκαύσιμο.

Ο Joshi πειραματίστηκε με τις μονάδες επεξεργασίας νερού του Σίδνεϊ και βρήκε πως η μεμβράνη από γραφένιο μπορεί να αφαιρέσει το 99% των ακαθαρσιών του μεθανίου που αφήνουν πίσω τους οι σημερινές τεχνικές. Τι άλλο είναι η δική του μέθοδος; Πολύ φτηνότερη από όλες όσες χρησιμοποιούνται σήμερα για το φιλτράρισμα του βιοαερίου!

Μέχρι στιγμής, η μέθοδός του έχει ελεγχθεί εργαστηριακά, η επιχείρηση ύδρευσης του Σίδνεϊ σκοπεύει ωστόσο να την εφαρμόσει πιλοτικά, καθώς οι προοπτικές της είναι ελπιδοφόρες για το περιβάλλον.

newsbeast.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 13:09, 23/10/2019
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL