ΑΠΕ και φυσικό αέριο κυρίαρχα καύσιμα το 2040-Οι εκτιμήσεις της BP

ΑΠΕ και φυσικό αέριο κυρίαρχα καύσιμα το 2040-Οι εκτιμήσεις της BP

Thermogas

Οι ΑΠΕ με μερίδιο περίπου στο 30% και το φυσικό αέριο με 20% θα είναι οι δύο κυρίαρχες μορφές παραγωγής ενέργειας το 2040. Τις προβλέψεις αυτές κάνει η πολυεθνική BP στην καθιερωμένη έκθεση της για τον ενεργειακό τομέα «BP Energy Outlook 2019».

Το κείμενο της παρουσιάστηκε χθες στη Βρετανική Πρεσβεία και επιπλέον όπως τονίστηκε από τον εκπρόσωπο της πετρελαϊκής Ρίτσαρντ Ντε Κόου η παραγωγή και η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο έως το 2030.

Η έκθεση της BP βασίστηκε σε εναλλακτικά σενάρια ζήτησης ενέργειας με βασικότερο αυτό του σεναρίου της μετάβασης. Σύμφωνα με το τελευταίο, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου παγκοσμίως προκαλεί την αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά περίπου ένα τρίτο, η οποία προέρχεται από την Ινδία, την Κίνα και ευρύτερα την Ασία. Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της αύξησης.

Παρά την αύξηση της ζήτησης ενέργειας, περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού το 2040 εξακολουθούν να ζουν σε χώρες όπου η μέση κατανάλωση ενέργειας ανά άτομο είναι σχετικά χαμηλή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «περισσότερη ενέργεια».

Η ενέργεια που καταναλώνεται στη βιομηχανία και στα κτίρια αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης. Η αύξηση της ζήτησης από τις μεταφορές επιβραδύνεται απότομα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς βελτιώνεται η αποδοτικότητα των οχημάτων. Μάλιστα η BP εκτιμά ότι το μερίδιο των επιβατικών οχημάτων που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται σε περίπου 25% έως το 2040.

Ο ηλεκτρισμός είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής απορροφώντας  περίπου τα τρία τέταρτα της αύξησης της πρωτογενούς ενέργειας. Οι ΑΠΕ είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στο ήμισυ της αύξησης του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και καθιστώντας τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας έως το 2040.

Η ζήτηση για πετρέλαιο και άλλα υγρά καύσιμα αυξάνεται έως το 2030 κι έπεται σταδιακή εξομάλυνση. Η αύξηση της παραγωγής αρχικά κυριαρχείται από το πετρέλαιο των ΗΠΑ, αλλά η παραγωγή του ΟΠΕΚ στη συνέχεια αυξάνεται.

Το φυσικό αέριο αναπτύσσεται δυναμικά, με τη συνδρομή της συνεχούς διείσδυσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα σε γενικές γραμμές παραμένει σταθερή, με την πτώση στην κατανάλωση από την Κίνα και τον ΟΟΣΑ να αντισταθμίζεται από τις αυξήσεις στην Ινδία και την Ασία.

Στο  σενάριο μετάβασης, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, σηματοδοτώντας την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων πολιτικής για την επίτευξη "λιγότερου άνθρακα", καταλήγει η BP

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

B2Green
By B2Green.gr 08:48, 30/10/2019
Thermal Drones
NanoDomi
Kostal Solar
Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL