Σχέδιο ενισχυμένων ετήσιων «Εξοικονομώ» μέχρι το 2030 • Έρχεται αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ • Το 2020 ο γ’ κύκλος

Σχέδιο ενισχυμένων ετήσιων «Εξοικονομώ» μέχρι το 2030 • Έρχεται αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ • Το 2020 ο γ’ κύκλος

Civiltech

Τα επίσημα σχέδια για τη συνέχιση και ενίσχυση των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μέχρι το 2030 αποκάλυψε ο Υπουργός ΥΠΕΝ, κ. Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο “Αλουμίνιο και Αρχιτεκτονικές Κατασκευές” που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο από 01 έως 03 Νοεμβρίου με τη συμβολή του B2Green.gr ως επίσημου χορηγού επικοινωνίας, ο Υπουργός ανέφερε πως στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του έτους θα προβλέπεται ότι για κάθε έτος μέχρι το 2030, θα τεθεί ως στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Αναφορικά με τους πόρους που θα χρειαστούν για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι, στο νέο ΕΣΕΚ, και αυτό είναι κάτι που το λέμε νομίζω πρώτη φορά, θα προβλέπεται ότι κάθε χρόνο ο στόχος θα είναι η αναβάθμιση 50.000 κτιρίων, 50.000 νοικοκυριά που θα αναβαθμίζονται τα σπίτια τους. Αν δει κανείς τους πόρους που έχουν διατεθεί από το «Εξοικονομώ» θα διαπιστώσει ότι μια μέση προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης είναι προϋπολογισμού 10.000 ευρώ. Αν κάνετε τους πολλαπλασιασμούς, θα δείτε ότι για να πετύχουμε αυτό το στόχο των 50.000 νοικοκυριών κάθε χρόνο θα χρειαστούμε κατ’ έτος 500 εκ. ευρώ. Κάποια χρήματα από αυτά θα βρεθούν από το ΕΣΠΑ. Πως θα βρεθούν; Αυτή την ώρα από το ΕΣΠΑ για το «Εξοικονομώ» είναι ας πούμε 750 εκ. ευρώ. Λέω ας πούμε γιατί εξαρτάται από την απορρόφηση και από την αναθεώρηση του προγράμματος κλπ. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα κονδύλια. Το πρόγραμμά μας θα έχει τρεις άξονες:

Πρώτος άξονας θα είναι η ενίσχυση του προγράμματος «Εξοικονομώ» όπως & αν θα λέγεται αυτό στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΕΣΠΑ των δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης. Δε θα είναι δύσκολο γιατί έτσι & αλλιώς είμαστε υποχρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 25% των νέων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ να αφιερώνεται σε δράσεις για καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Αλλά πάλι δε φτάνει, και γι’ αυτό το λόγο θα κινηθούμε σε 2 ακόμα άξονες.

Ο ένας άξονας θα είναι σταθερά και γενναία φορολογικά κίνητρα για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ο δεύτερος άξονας θα είναι σε συνεννόηση με τις τράπεζες για ένα ελκυστικό πλαίσιο δανειοδοτήσεων για όλους εκείνους οι οποίοι θα θελήσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους.

Αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ

Αναφερόμενος στη συνολική στρατηγική του Υπουργείου για τον κτιριακό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τρεις βασικές πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ.

Αναλυτικά, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε:

Ειδικά για τον κτιριακό τομέα, αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως μεταξύ άλλων τις εξής:

  • Πρώτον, εφαρμόζουμε από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση φόρου 40% στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης
  • Δεύτερον, τροποποιούμε τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης, τον ΚΕΝΑΚ, με στόχο ακόμα πιο ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.
  • Τρίτον, προωθούμε τις συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης όπου ο ιδιοκτήτης ακινήτου είτε είναι ιδιώτης, είτε το κράτος, συνάπτει σύμβαση με εταιρίες ενεργειακών υπηρεσιών, γνωστές ως ESCO’s, και η αποπληρωμή γίνεται μέσω της εξοικονόμησης στους λογαριασμούς ενέργειας. Θεωρητικά δεν είναι καινούργιο στην Ελλάδα, πρακτικά όμως πρέπει να πάρει σάρκα και οστά.

Τέλος, αναφορικά με τον αναμενόμενο τρίτο κύκλο του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II», ανέφερε πως θα τρέξει από την επόμενη χρονιά, υπενθυμίζοντας την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων που γίνεται, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, η οποία εστιάζεται στη διασφάλιση περισσότερης και ουσιαστικότερης μόχλευσης των διαθεσίμων πόρων.

B2Green
By B2Green.gr 19:35, 03/11/2019
Sto Therm
Rizakos
Calda Energy - Aermec
Knauf
NanoDomi
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL