Τέσσερα νέα σχέδια χορηγιών για εγκατάσταση ΑΠΕ στην Κύπρο

Τέσσερα νέα σχέδια χορηγιών για εγκατάσταση ΑΠΕ στην Κύπρο

Thermogas

Τα ομαδικά πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης, μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, δέχθηκε χθες το Υπουργείο Εμπορίου και γενικότερα η Κυπριακή κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή των Κανονισμών βάσει των οποίων φαίνεται ότι θα πρέπει να μειωθεί σοβαρά το τέλος για τις ΑΠΕ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε ενάμιση μήνα καταργείται η επιβολή του τέλους ύψους 1 σεντ, την οποία πριν από 3 χρόνια είχε υποχρεωθεί η Βουλή να αποφασίσει για να σώσει το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας για το 2020.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε σοβαρή ανησυχία κατά πόσον η Κύπρος θα καταφέρει να καλύψει τους στόχους που έθεσε η ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο και στις μεταφορές το 2020 και ότι «αν οι στόχοι αυτοί καλυφθούν, αυτό θα γίνει σε βάρος του καταναλωτή, ο οποίος θα κληθεί να καλύψει το κόστος».

Όπως είπε, «αντί εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, βλέπουμε μετά από απίστευτη καθυστέρηση και αδράνεια και αφού φτάσαμε στο και πέντε, πρόχειρες και σπασμωδικές κινήσεις. Αναφέρθηκε και πάλι στην Επιτροπή ότι θα καλυφθούν οι στόχοι του 16% για την ηλεκτρική ενέργεια και του 10% στις μεταφορές μέχρι το 2020», παρ' όλο που στις μεταφορές είμαστε μόλις στο 3%.

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό του Ταμείου για το 2020, σημείωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα επαναπροκηρυχθούν τα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, που συμπεριλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019 και το ότι θα προκηρυχθούν τέσσερα νέα σχέδια. Τα σχέδια χορηγιών που επαναπροκηρύσσονται αφορούν τις μονώσεις, θερμομονώσεις, τα σχέδια του net metering, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις κατοικίες, καθώς και τα σχέδια τοποθέτησης ηλεκτρικών θερμοσίφωνων στις κατοικίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Α. Κυπριανού (ΔΗΣΥ), τα τέσσερα νέα σχέδια χορηγιών αφορούν τα δημόσια κτίρια (σχολεία νηπιαγωγεία κ.λπ.), κάτι που τους ικανοποιεί απόλυτα, γιατί θεωρούν ότι αυτή πρέπει να είναι η πολιτική χωροθέτησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον. Επίσης, είπε ότι θα προκηρυχθεί ένα νέο σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με επιχορήγηση στις κατοικίες, κάτι που τους ικανοποιεί ιδιαίτερα, ένα σχέδιο χορηγιών για την περιοχή του Τροόδους, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή άλλων συστημάτων ΑΕΠ, μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής του Τροόδους, όπως και η οικονομική στήριξη για τα υποχρεωμένα μέρη.

dialogos.com.cy

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

B2Green
By B2Green.gr 17:07, 06/11/2019
Thermal Drones
NanoDomi
Kostal Solar
ΠΣΕΜ Παθολογία Κτιρίων 2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL