Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


«Εξοικονομώ 3» και παραπληροφόρηση

«Εξοικονομώ 3» και παραπληροφόρηση

Civiltech

Η δημοφιλία των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι δεδομένη. Το σημαντικό όφελος που απολαμβάνουν οι δικαιούχοι από τη μια και η αύξηση στην κίνηση της αγοράς του χώρου από την άλλη, έχουν κατατάξει τα σχετικά προγράμματα στην κορυφή του ενδιαφέροντος ιδιοκτητών και επαγγελματιών. Δυστυχώς όμως, το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές τη διάδοση παραπλανητικών “ειδήσεων”, μερικές φορές σε βαθμό που θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν αυτό συμβαίνει σκόπιμα. Με αφορμή λοιπόν πλήθους email, μηνυμάτων κλπ που λάβαμε από αναγνώστες που εμπιστεύονται το B2Green και θέλησαν να εκφράσουν την άποψή τους για το διαχρονικό καταιγισμό άρθρων από πλήθος ενημερωτικών μέσων για το εν λόγω πρόγραμμα, προσπαθούμε να ρίξουμε λίγο φως στο ζήτημα.

Η παραπληροφόρηση μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, χωρίς να μπορεί πάντοτε να αποτραπεί από τα ενημερωτικά μέσα. Για παράδειγμα, δε θα μπορούσε να καταλογιστεί ως παραπληροφόρηση από τα μέσα, η δημοσίευση επίσημης τοποθέτησης ενός αρμοδίου που π.χ. προαναγγέλει την έναρξη του προγράμματος, τουναντίον τα μέσα είναι “υποχρεωμένα” να προχωρήσουν στη δημοσίευση της δήλωσης. Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου τύπου δηλώσεις, οι οποίες αρκετές φορές γίνονται σκόπιμα από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία βέβαια κρίνονται γι’ αυτές (δείτε σχετικό θέμα εδώ). Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, η μεταφορά της είδησης από τα μέσα αφορά στην αποτύπωση της δήλωσης του αρμοδίου και όχι στην ενημέρωση του κοινού για την έναρξη του προγράμματος. Εννοείται πως τέτοιες αναρτήσεις έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν και το B2Green.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, δημοσιεύονται με επιφύλαξη πληροφορίες από πηγές του εκάστοτε ενημερωτικού μέσου, οι οποίες καλό θα ήταν να αντιμετωπίζονται με αντίστοιχο τρόπο: με επιφύλαξη. Προφανώς, και το B2Green έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν πληροφορίες με επιφύλαξη, οι οποίες ευτυχώς, σχεδόν στο σύνολό τους επιβεβαιώθηκαν. Στην ουσία όμως ακόμα και όταν οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται, δεν πρόκειται απαραίτητα για παραπληροφόρηση, με απαραίτητη  προϋπόθεση όμως ότι το μέσο που τις δημοσίευσε δε διασπείρει συστηματικά εικασίες που στην πλειοψηφία τους βγαίνουν εσφαλμένες. Σε αντίθετη περίπτωση, προφανώς και θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε ενδεχόμενη σκοπιμότητα στο μέσο που κατ’ επανάληψη κοινοποιεί αναληθείς πληροφορίες.

Τέλος, υπάρχουν και εξόφθαλμες περιπτώσεις παραπληροφόρησης οι οποίες δε δικαιολογούνται. Για παράδειγμα, λάβαμε email από αναγνώστες μας που μας ζητούσαν να επιβεβαιώσουμε μια “πληροφορία” που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με την οποία “ετοιμάζεται το επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 3» με νέο όνομα, για το 2020. Και επειδή το θέμα είναι σημαντικό και ενδιαφέρει την πλειοψηφία των αναγνωστών μας, όπως εξηγήσαμε στους αποστολείς των email, εξηγούμε και εδώ τα εξής:

Το κάθε πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που έτρεξε -και τρέχει- στη Ελλάδα, είναι συνδεδεμένο με αντίστοιχη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, το 1ο “Εξοικονομώ” έτρεξε με πόρους του ΕΣΠΑ 2017-2013 ενώ το 2ο “Εξοικονομώ” που τρέχει αυτή την περίοδο, χρηματοδοτείται τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η επόμενη προγραμματική περίοδος αφορά στα έτη 2021-2027, όπου και θα ενταχθεί το αποκαλούμενο “Εξοικονομώ 3”, του οποίου το οριστικό όνομα δεν έχει αποφασιστεί. Συνεπώς, πως θα μπορούσε να τρέξει το “Εξοικονομώ 3” με νέο όνομα μέσα στο 2020 όταν αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027; Αντίθετα, κατά το 2020 θα τρέξει ο 3ος κύκλος του υφιστάμενου προγράμματος “Εξοικονομώ 2”, με τις διαδικασίες που ξέρουμε ήδη, με ελάχιστα περιθώρια μικροαλλαγών. Όλα δε τα ανωτέρω, πέρα από το ότι εν πολλοίς είναι αυτονόητα, τα κατέγραψε το B2Green κατά την παρουσία του στο τριήμερο συνέδριο του κλάδου του αλουμινίου (στο οποίο συμμετείχε ως χορηγός επικοινωνίας) και στην ομιλία του Υπουργού ΥΠΕΝ, κ. Χατζηδάκη (διαβάστε λέξη προς λέξη τι ακριβώς δήλωσε σχετικά ο Υπουργός, εδώ).

Συμπέρασμα: Οι παραπάνω σκέψεις προφανώς και δεν αποσκοπούν στη δαιμονοποίηση του τυχαίου λάθους. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και όλοι τα κάνουμε (και εννοείται πως έχουν γίνει λάθη και στο B2Green). Οφείλουμε όμως να διαχωρίσουμε τα ανθρώπινα λάθη με τη συνειδητή παραπληροφόρηση, από όποιον και για όποιον λόγο και αν εκδηλώνεται (π.χ. σκοπιμότητα πολιτικών προσώπων, αύξηση αναγνωσιμότητας μέσων, clickbait κλπ), όπου τότε, δυστυχώς, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αναξιοπιστία του προσώπου ή του μέσου που παραπληροφορεί αλλά και με ουσιαστική απαξίωση και προσβολή του ίδιου του πολίτη ή/και αναγνώστη.

B2Green
By B2Green.gr 19:41, 06/11/2019

Τελευταία άρθρα B2Green

Δείτε περισσότερα...