Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Κύπρος : Η δεύτερη γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», το Τεμάχιο 7 & τι γίνεται με την Τουρκία

Κύπρος : Η δεύτερη γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», το Τεμάχιο 7 & τι γίνεται με την Τουρκία

Civiltech

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου συνεχίζεται κανονικά, διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία τους -και μέσα από το in.gr-, τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα μέλη της κυβέρνησης, αποκρούοντας οποιεσδήποτε αναφορές περί οπισθοχώρησης της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ.

Προς επίρρωση των παραπάνω ήρθε και η είδηση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος», του Τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία σύμφωνα με την εταιρία θα πραγματοποιηθεί το 2020.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κ. Μπάγκλεϊ ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για το 15ο Συνέδριο του Economist στο οποίο ήταν ομιλητής, είχε συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τους οποίους ενημέρωσε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες φυσικού αερίου στον «Γλαύκο», που υπολογίζονται ανάμεσα στα 5-8 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και να βοηθήσει την εταιρεία να αποφασίσει αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευσή του. Το κοίτασμα αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο τεμάχιο 10 δραστηριοποιείται η κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας σε γεωτρητικό βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος 2.063 μέτρων.

Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Λακκοτρύπης στο in.gr: Το ενεργειακό μας πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά

«Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά» είχε δηλώσει προς ημερών, μιλώντας στο in.gr, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά την αναταραχή που είχε προκαλέσει η είδηση της φερόμενης αναδιαμόρφωσης του αρχικού προγραμματισμού της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ, όσον αφορά την έναρξη των γεωτρήσεων τους από το τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, λόγω των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην περιοχή.

Η είδηση έσκασε ως... κεραυνός εν αιθρία, με πολλούς να κάνουν λόγο για οπισθοχώρηση των εταιριών, κάνοντας πίσω λόγω των τουρκικών επιθετικών προκλήσεων.

Αυτή την άποψη δεν υιοθετεί σε καμία περίπτωση το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς στελέχη του δηλώνουν ότι ουδέποτε είχαν δηλώσει TOTAL και ΕΝΙ ότι θα ξεκινήσουν τις νέες έρευνες τους από το «οικόπεδο» 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου σημείωναν, δε, ότι οι έρευνες της κοινοπραξίας Total και ENI προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό του προγραμματισμό και θα αρχίσουν από εκεί όπου κρίνουν καλύτερο όσον αφορά τις πιθανότητες για αποτέλεσμα, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση ή αναβολή και δεν τίθενται θέματα ασφάλειας για το Τεμάχιο 7.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι και στο σύνολο σχεδόν των προηγούμενων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η έναρξη τους δεν συνέπεσε ποτέ με την υπογραφή, καθώς στην πλειοψηφία τους υπήρχε αναμονή τουλάχιστον ενός έτους, για λόγους που αφορούν την προετοιμασία.

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη
Και μπορεί η κοινοπραξία TOTAL και ENI να προχώρησε σε αναδιαμόρφωση του σχεδιασμού της. Κανονικά φαίνεται πως προχωράει το ενεργειακό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το Φατίχ θα ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες, τη στιγμή που το Γιαβούζ έχει ήδη ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες τη γεώτρησή του στο Τεμάχιο Μόρφου.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες τη γεώτρηση του στο σημείο Μόρφου.

Για το γεωτρύπανο Φατίχ ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ολοκλήρωσε την γεώτρηση του Φενίκε και ήρθε στον λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για ανεφοδιασμό. «Εκεί, αφού σε λίγες βδομάδες κάνει εκεί εργασίες ανεφοδιασμού και συντήρησης θα ξεκινήσει ξανά γεώτρηση στις περιοχές που έχουμε αδειοδοτηθεί από την 'τδβκ'» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, το Ορούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνές τους. «Όπως έχουμε πει αν υπάρχει κάτι θα το βρούμε, όταν το βρούμε πρώτα ο Αλλάχ θα το ανακοινώσουμε στον λαό μας. Χρειάζεται λίγη υπομονή» είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Νέοι εκβιασμοί από την Άγκυρα

Η Τουρκία δείχνει έμπρακτα ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω στις αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κύπρο, εκβιάζοντας την αναφορικά με το ενεργειακό ούτως ώστε να τεθεί ζήτημα υδρογονανθράκων στο τραπέζι των συζητήσεων για το κυπριακό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανακοίνωση της διεξαγωγής πέντε νέων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, όπου σκοπεύει να προχωρήσει η Τουρκία μέσα στο 2020, σύμφωνα με το «Ετήσιο πρόγραμμα της τουρκικής προεδρίας για το έτος 2020», που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε την πραγματοποίηση πέντε νέων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο το 2020 από την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) σε περιοχές της ανατ. Μεσογείου που περιλαμβάνουν και θαλασσο-οικόπεδα γύρω από τα Κατεχόμενα, για τα οποία έχει παρανόμως δώσει άδεια το ψευδοκράτος.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν έρευνες για σχιστολιθικό φυσικό αέριο και για αέριο μεθάνιο και για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται η διάνοιξη 5 μη παραδοσιακών πηγαδιών.

Επίσης, για το 2020 προβλέπεται ακόμη κρατική επένδυση ύψους 13 δισ. 864 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών στον τομέα της ενέργειας, ώστε να καταστεί ο δεύτερος μετά τον τομέα της συγκοινωνίας, στον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι μεγαλύτερες επενδύσεις από την Άγκυρα.

Στο Ετήσιο πρόγραμμα της τουρκικής προεδρίας για το 2020 αναφέρεται επίσης ότι στόχος είναι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκουγιου να λειτουργήσει το 2023 και οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος του 2026.

in.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 11:30, 07/11/2019

Δημοφιλέστερα άρθρα