Κύπρος: Έπεσαν οι υπογραφές για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη

Κύπρος: Έπεσαν οι υπογραφές για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη

Thermogas

Έπεσαν οι υπογραφές για την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», για περίοδο 25 ετών, την οποία και παρέδωσε ο υπουργός Εμπορίου σε εκπροσώπους της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek. Στην σχετική ανακοίνωση προέβη ο ίδιος ο Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας πως οι υπογραφές έπεσαν κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Ενέργειας, παρουσία και των Πρέσβεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης υπέγραψε, παράλληλα, το αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου που, επίσης, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Άδεια Εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», η πρώτη του είδους της που παραχωρείται σε αδειούχους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασίζεται στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της συμβασιούχου κοινοπραξίας και το οποίο ενέκρινε, σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης Νομοθεσίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Βάσει του Σχεδίου, θα γίνεται μεταφορά του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, της Αιγύπτου, από όπου και θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.

Η σημερινή εξέλιξη, της οποίας προηγήθηκαν εκτενείς διαπραγματεύσεις ενός σχεδόν χρόνου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ανοίγει πλέον ο δρόμος στην κοινοπραξία του «Αφροδίτη» να προχωρήσει σε εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Τίθενται, κατά συνέπεια, και οι βάσεις τόσο για ολοκλήρωση της αλυσίδας υδρογονανθράκων και μετατροπή της Κύπρου σε παραγωγό φυσικού αερίου όσο και για υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής για δημιουργία του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

inbusinessnews.reporter.com.cy

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 13:20, 07/11/2019
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL