Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα και στο real estate

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα και στο real estate

Civiltech

Η συμπλήρωση 20 ετών του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, αποτελεί ίσως, αφορμή για να αναλογιστούμε πώς άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της κτηματαγοράς μέσα σε αυτή την περίοδο. Αναμφισβήτητα, έχουμε δει άλματα, αλλά τίποτε δεν μας προϊδεάζει για τις επερχόμενες εξελίξεις. Ενδεικτικό είναι το συμπέρασμα μελέτης του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), που κυκλοφόρησε προ διετίας: σε 10 χρόνια, 88% καθηκόντων των εκτιμητών θα έχει αυτοματοποιηθεί. Βασικός πυλώνας την εξελίξεων είναι η τεχνητή νοημοσύνη ('ΤΝ'). H εκτίμηση βέβαια είναι μία μόνο διάσταση στη χρήση και διαχείριση των ακινήτων. Ας αναλογιστούμε μερικούς τρόπους που η ΤΝ θα αλλάξει την σχέση μας με τα ακίνητα:

Εξατομίκευση. Οι σελίδες εξεύρεσης οικιστικών ακινήτων θα προσφέρουν απόλυτα στοχευμένες προτάσεις αφού θα γνωρίζουν μεταξύ άλλων την σύσταση της οικογένειας μας, την περιοχή εργασίας και σχολείων και το ιστορικό αναζήτησής μας. Ενδεχομένως η αναζήτηση μιας νέας μητέρας στο διαδίκτυο για μητρικό θηλασμό να οδηγήσει στην λήψη μηνύματος με προτάσεις για μεγαλύτερο σπίτι με όλα τα παρεμφερή στοιχεία όπως π.χ. γειτνίαση με νηπιαγωγείο.

Αυτοματισμός διαδικασιών. Πολλές χειρωνακτικές εργασίες, όπως η συλλογή στοιχείων και η συγγραφή συμβολαίων θα γίνονται αυτόματα, ενώ ήδη πραγματοποιείται εξαγωγή πληροφοριών από χιλιάδες σελίδες κειμένου. Επόμενο βήμα είναι η αυτοματοποίηση της δέουσας επιμέλειας και τα έξυπνα συμβόλαια όπου η μηχανή συνομολογεί συμβόλαια βάσει παραμέτρων που θέτουν οι συμβαλλόμενοι ενώ γίνεται και η αυτόματη εκτέλεση όρων τους (π.χ. πληρωμή, αναπροσαρμογή ενοικίων).

Επικοινωνία. Ήδη η Αλέξα και η Σίρι ανάβουν τα φώτα και παίζουν την αγαπημένη μας μουσική. Στην εξελιγμένη τους μορφή, τα chatbots θα επιτρέπουν την 24ωρη διεπαφή μεταξύ παρόχων υπηρεσιών, από μεσίτες, εταιρείες διαχείρισης και επενδυτικές πλατφόρμες και των πελατών τους. Σε μία επένδυση, τα chatbots θα απαντούν ερωτήσεις ενδιαφερόμενων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

Διαχείριση. Η ΤΝ θα παρακολουθεί τη χρήση του κτηρίου και την κατάσταση του εξοπλισμού και θα προβλέπει συντήρηση και αντικατάστασή τους. Θα παρακολουθεί τις συνθήκες της αγοράς ενοικίων και θα διαπραγματεύεται μισθωτικούς όρους – π.χ. αναλογία μεταξύ σταθερού και μεταβλητού ενοικίου. Από την πλευρά των χρηστών θα αναλύει τη χρήση, προτείνοντας λύσεις που μειώνουν τις δαπάνες και το ενεργειακό αποτύπωμα.

Εκτίμηση και επενδυτική ανάλυση. Η ΤΝ θα αναλύει "μεγάλα δεδομένα" ενώ οι αυτοψίες θα αυτοματοποιηθούν. Για παράδειγμα: βάσει φωτογραφιών του drone τι προκύπτει για την κατάσταση του ακινήτου και της ευρύτερης περιοχής; H γειτνίαση με τέσσερα καφέ αυξάνει την αξία λόγω ανέσεων ή την μειώνει λόγω οχληρίας;

Αναστάσιος Κοτζαναστάσης
Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της; 8G Capital Partners Ltd

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:16, 08/11/2019