Κύπρος: Στήριξη ηλιοθερμικών για αποφυγή προστίμων

B2Green avatar
14:34, 08/11/2019
Θέρμανση > Ηλιακά > Νέα

Κύπρος: Στήριξη ηλιοθερμικών για αποφυγή προστίμων

Thermogas

Στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή νομοθεσιών και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των ρύπων προς αποφυγή καταβολής τιμωρητικών τελών (προστίμων) από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πίσω από τα επιτρεπτά όρια ρύπων που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται ο Σύνδεσμος Ηλιοθερμικών Πάρκων με Αποθήκευση που ανήκει στις τάξεις της Γ.Σ.ΠΟΒΕΚ. Με επιστολή της ΠΟΒΕΚ προς το υπουργείο Γεωργίας αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι εκπρόθεσμη στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει σοβαρά ποσά που κυμαίνονται στα €85 εκατ.

Σύμφωνα με την ΠΟΒΕΚ το ζήτημα αυτό θα μπορούμε μέσα από τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες του Συνδέσμου Ηλιοθερμικών Πάρκων να αποφευχθεί εφόσον ενισχυθούν οικονομικά τα εν λόγω προγράμματα.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Ηλιοθερμικών Πάρκων με Αποθήκευση προειδοποιεί τους εμπλεκόμενους φορείς ότι αν συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και προσηλωμένοι στις δικές τους αντιλήψεις, τότε ο Κύπριος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερπληρώνει για τη βασική του αυτή ανάγκη.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τα πρόστιμα λόγω ρύπων και θα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης, θα επωφελούνται τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρώπης για δημιουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο να έχουν ένα καθαρότερο περιβάλλον, ενώ η Κύπρος θα παραμείνει κολλημένη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υγρά συμβατικά καύσιμα με συνέπεια τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ο Σύνδεσμος Ηλιοθερμικών Πάρκων επισημαίνει ότι τα έργα του στηρίζονται σε τεχνολογία αξιοποίησης της θερμικής ενέργειας του ήλιου μέσω ηλιακών κάτοπτρων ψηλής συγκέντρωσης και την πρωτοπόρα τεχνολογία θερμικής αποθήκης σε γραφίτη. Η ενέργεια αυτή, τονίζει, είναι φιλική προς το εθνικό δίκτυο γιατί είναι σταθερή. Τονίζει ότι η μπαταρία μπορεί να συλλέξει θερμότητά με τρεις τρόπους: 1) με υγρό, 2) απευθείας με ακτινοβολία του ήλιου, 3) με ηλεκτρική ενέργεια ανεξαρτήτως παραγωγού.

Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως της αστάθμιστης παραγωγής από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, όλη η παραγωγή τους μπορεί να μετατραπεί σε θερμική ενέργεια, να αποθηκευτεί στην μπαταρία γραφίτη και μετά να διοχετευτεί στο δίκτυο.

Ουσιαστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος, οι αρμόδιοι φορείς και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους θα μπορούσαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των ηλιοθερμικών πάρκων με αποθήκευση και να έλυναν το ακανθώδες πρόβλημα που αφορά τη στήριξη της ηλεκτρικής ενέργειας όλης της Κύπρου. Έτσι η Κύπρος, αναφέρουν, δεν θα πλήρωνε κανένα πρόστιμο και επιπλέον θα εκπληρώνονταν με απόλυτη επιτυχία οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σύνδεσμος καταλήγει ότι με την προώθηση της τεχνολογίας θερμικής αποθήκευσης θα μπορέσουν να προωθηθούν πολύ περισσότερες άδειες για ΑΠΕ, απ' ό,τι έχουν δοθεί για να είναι ωφέλιμες για την κυπριακή οικονομία.

Άγγελος Νικολάου

philenews.com

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 14:34, 08/11/2019
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL