Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα «πάνω τους» οι παραγγελίες λόγω χαμηλής τιμής και καλής ψυχολογίας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα «πάνω τους» οι παραγγελίες λόγω χαμηλής τιμής και καλής ψυχολογίας

Civiltech

Αύξηση άνω του 35% καταγράφουν φέτος στην αρχή της σεζόν οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που η αγορά αποδίδει στη χαμηλότερη τιμή διάθεσης και στο κλίμα της αγοράς. Παράγοντας της αγοράς, μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι «σε πανελλαδική κλίμακα, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης σημειώνουν αυτή τη στιγμή άνοδο άνω του 35% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι η σεζόν ξεκίνησε αρκετά διστακτικά, ενώ σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει η χαμηλότερη τιμή κατά 11% αλλά και η ψυχολογία της αγοράς, η οποία δείχνει να αλλάζει και να δίνει θετικές προοπτικές στην πορεία των καυσίμων.

Η πτωτική πορεία που ακολουθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα εμποδίζουν την αύξηση των τιμών (συχνά αναίτια από ένα μικρό μέρος της αγοράς καθώς μόνο το 35% της τελικής τιμής επηρεάζεται ουσιαστικά από τις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, οι μέσες τιμές λιανικής για το πετρέλαιο θέρμανσης στο τέλος της εβδομάδας διαμορφώθηκαν στα 1,030 ευρώ το λίτρο στην Αττική, στα 1,169 στο νομό Λέσβου, στα 1,1112 στο νομό Λασιθίου, στα 1,168 στο νομό Κυκλάδων, στα 1,117 στο νομό Ευρυτανία και στα 1,032 στο νομό Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το επίδομα θέρμανσης

Ανακούφιση στους καταναλωτές που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα προσφέρει το επίδομα θέρμανσης το οποίο φέτος θα είναι σημαντικά αυξημένο και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 αφού κάνει αίτηση στην πλατφόρμα του TAXISNET.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.

Φέτος, για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης

Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία απαιτούν προσοχή κατά την παραγγελία και παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης. Συγκεκριμένα, η γενική γραμματεία συμβουλεύει:

  • Να παραλαμβάνουν πετρέλαιο μόνο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία παραλαβής.
  • Να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο, χωρίς να εμπιστευόμαστε μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής.
  • Να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση).
  • Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του.
  • Να δεχόμαστε να πληρώσουμε μόνο αν η απόδειξη παραλαβής - πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν κάτι μας προβληματίζει σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
  • Να συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές. Αναλυτικά οι ανά πρατήριο τιμές είναι αναρτημένες στο διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr
  • Να ξέρουμε να υπολογίζουμε ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να ξέρουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1,00 μέτρο δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 λίτρα. Επομένως, 2.500 : 100 = 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους (εσωτερικές διαστάσεις)
  • Να μετράμε παρουσία του βυτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μία ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.
  • Να μετράμε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
  • Απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο που παραλαμβάνει κάποιος μπορεί να το υπολογίσει αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18cm πετρέλαιο πριν και 78cm μετά, προστέθηκαν 78- 18= 60cm, δηλαδή σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60 x 25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

insider.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 17:24, 10/11/2019