Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Λακκοτρύπης: Οι κινήσεις των εταιρειών στην ΑΟΖ μιλούν από μόνες τους

Λακκοτρύπης: Οι κινήσεις των εταιρειών στην ΑΟΖ μιλούν από μόνες τους

Civiltech

Οι εξελίξεις όσον αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και οι κινήσεις των εταιρειών για γεωτρήσεις, μιλούν από μόνες τους ως προς την πρόθεση των εταιρειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. 

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα με τις οποίες οι εταιρείες αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το έργο της αξιοποίησης του «Αφροδίτη», παρά τα όποια εμπορικά, τεχνικά, ή πολιτικά θέματα μπορεί να προκύψουν, με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αν δεν το κάνουν σε συγκεκριμένα ορόσημα να τερματίσει και το συμβόλαιο.

«Το γεγονός ότι έχουν ήδη υπογραφεί τα συμβόλαια για το γεωτρύπανο και έρχεται στην ΑΟΖ μας για γεωτρήσεις, το γεγονός ότι προγραμματίζονται σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ExxonMobil τουλάχιστον δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, νομίζω μιλούν από μόνα τους ως προς την πρόθεση των εταιρειών να προχωρήσουν όπως έχει σχεδιαστεί, χωρίς να υποτιμώ τις δυσκολίες ή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε συνεχώς κυρίως από την Τουρκία», ανέφερε.

Μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε τις νέες συμφωνίες που υπεγράφησαν με την κοινοπραξία των εταιρειών για το τεμάχιο 12 και το κοίτασμα «Αφροδίτη», και τον υπολογισμό των εσόδων για τη Δημοκρατία στη βάση σεναρίων για τις τιμές του πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας και την οριοθέτηση της ΑΟΖ, είπε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να ενδυναμώσει τη σχέση με τις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ισραήλ, ώστε να μην αποκτήσουν οποιαδήποτε νομιμότητα οι τουρκικές παραβιάσεις. Ανέφερε ότι τόσο οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ή προωθούνται με τις χώρες αυτές, όσο και οι συμφωνίες για την πώληση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη», αλλά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ΕΕ ενδυναμώνουν νομικά και διπλωματικά τη θέση της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης σε εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα που αναμένεται να αρχίσει σύντομα, από τους πιο ενδιαφέροντες στόχους. Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες, έχοντας πάντοτε στο μυαλό τις τουρκικές προκλήσεις και τους κινδύνους για τους υπαλλήλους τους, δείχνουν αποφασιστικότητα να προχωρήσουν.

Σε εκκλήσεις της βουλευτή Άννας Θεολόγου να κατατεθούν τα συμβόλαια με τις εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχουν αυστηροί όροι εμπιστευτικότητα και για αυτό δεν κατατίθενται, προσθέτοντας ότι έχει παρουσιάσει όλα τα στοιχεία στα κόμματα.

EastMed και τερματικό φυσικού αερίου

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Υπουργός είπε ότι μέσα στους συνολικούς σχεδιασμούς της, η Κυβέρνηση κοιτάζει και άλλες επιλογές σε ότι αφορά τις νέες ανακαλυψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου όπως η «Καλυψώ» και ο «Γλαύκος». Οι επιλογές είπε, είναι ο αγωγός EastMed, το τερματικό υγροποίησης και η πλωτή μονάδα υγροποίησης. Πρόσθεσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις γεωτρήσεις.

Αναφορικά με την διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed που αφορά το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, είπε ότι υπήρξε μια δισταχτικότητα εκ μέρους τις Ιταλίας πριν από τις Ευρωεκλογές που είχε να κάνει με το που θα καταλήξει ο αγωγός στην Ιταλία, δεν είχε να κάνει με την ουσία.

Έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρου

Αναφορικά με το διαγωνισμό της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, είπε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέφερε ότι γίνεται μια αξιολόγηση και είπε ότι προτιμά να μην επεκταθεί στο θέμα γιατί είναι διαδικασία που τρέχει αυτή τη στιγμή.

Υπενθύμισε ότι η Κύπρος έλαβε 100 εκ χορηγία από την ΕΕ για το θέμα και είπε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή είναι διαδικαστικής φύσης.

Στόχοι ΑΠΕ

Αναφορικά με τους στόχους για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν αδειοδοτηθεί αρκετά εμπορικά πάρκα και άλλα βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης και σε συνδυασμό με τα οικιακά είναι αισιόδοξοι ότι το 2020, η Κύπρος θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 20% έναντι ενός ενδεικτικού στόχου 16%. Το υπόλοιπο 80% ανέφερε γίνεται προσπάθεια να αντικατασταθεί με την έλευση του φυσικού αερίου για περιβαλλοντικούς σκοπούς και για θέμα οικονομίας. Είπε επίσης ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προωθούν το θέμα της εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές όσο περισσότερο μπορούν, ενώ μια επιτροπή εξετάζει το θέμα των μεγάλων εμπορικών πάρκων.

Ωστόσο σε σχέση με τους στόχους των μεταφορών, είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση αφού ο στόχος είναι για 10% μέχρι το 2020, όταν αυτή τη στιγμή η διείσδυση είναι 5%. Ο στόχος όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πρόσμιξη βιοκαυσίμων που φέρει ένα επιπλέον κόστος. Φαίνεται, όπως, είπε ότι το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί συνολικά είναι το 8% λόγω και των θερμοκρασιών στην Κύπρο και το υπόλοιπο γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί με στατιστική μεταβίβαση.

Όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Όσον αφορά το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, είπε ότι έχει απομείνει η κατάθεση στο Υπουργικό και στη Βουλή της σχετικής νομοθεσίας που βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και η κατακύρωση του διαγωνισμού για το λογισμικό από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

Αυτή τη στιγμή, είπε, υπάρχουν τρεις προσφορές για το λογισμικό και η κατακύρωση προβλέπεται στο τέλος Ιανουαρίου 2020, όταν εκτιμάται πως η αγορά ηλεκτρισμού θα ανοίξει τον Οκτώβριο του 2021.

Υποθέσεις για καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

Την έντονη αντίδραση τόσο του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελου Βότση όσο και βουλευτών προκάλεσε το γεγονός ότι πέραν των 50 υποθέσεων για καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών που εντοπίστηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, εκκρεμούν εδώ και καιρό στη Νομική Υπηρεσία, με τον κ. Βότση να κάνει λόγο για σκάνδαλο.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το Υπουργείο θα ζητήσει εκ νέου επίσπευση των υποθέσεων και διευκρίνισε ότι η υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή δεν εκδίδει ποινές αλλά βγάζει αποφάσεις. Εκ μέρους της υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι βγήκαν κάποιες αποφάσεις για καταχρηστικές ρήτρες από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και ότι το θέμα των τραπεζών καθυστερεί.

Επίσης σημειώθηκε και η καθυστέρηση που υπάρχει στη Νομική Υπηρεσία για τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα και στο διάταγμα του Υπουργείου για νεφροπαθείς και ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση στην ειδική διατίμηση 08.

Προϋπολογισμός Υπουργείου Ενέργειας

Οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες του Υπουργείου για το 2020 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2019 κατά €27.771.686 και ανέρχονται στα €103.221.688.

Οι Τακτικές Δαπάνες του Υπουργείου για το 2020 σε σχέση με το 2019 παρουσιάζουν αύξηση ύψους €4.476.547. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε μισθολογικές αυξήσεις συμπεριλαμβανομένων εισφορών ΓΕΣΥ €1,8 εκ., δαπάνες για στελέχωση του νεοσυσταθέντος Τμήματος Αφερεγγυότητας συνολικού κόστους €790.000 και μεταφορά από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών και συμπερίληψη για πρώτη φορά της χορηγίας που λαμβάνει η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου ύψους €3,2 εκ.

Σημειώνεται παράλληλη μείωση στα κονδύλια που αφορούν τα Ταμεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ και ΕΞΕ) η οποία μειώνεται από €4,8εκ. το 2019 σε €1,7 εκ. το 2020.

Οι Αναπτυξιακές Δαπάνες του Υπουργείου για το 2020 σε σχέση με το 2019 παρουσιάζουν αύξηση ύψους €23.295.139. Αυτές οφείλονται κυρίως στη αύξηση κατά €700.000 στην προβολή Εξαγωγών Βιομηχανικών Προϊόντων στην αύξηση κατά €363,000 στην τεχνική Βοήθεια για Εναρμόνιση με το Κοινοτικό Κεκτημένο και στην Ίδρυση Βιομηχανικών Περιοχών – Ενεργειακή Περιοχή Βασιλικού όπου υπήρξε αύξηση κατά €6εκ.

Για τη δημιουργία Βιομηχανικών Ζωνών υπήρξε αύξηση κατά € 600,000, για εκπαίδευση σε θέματα Υδρογονανθράκων αύξηση κατά €360,000, για διαχείριση Υδρογονανθράκων αύξηση κατά €1,6 εκ. το 2020.

Για την κατασκευή των έργων υποδομής για έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, υπήρξε αύξηση €40 εκ. για το έργο που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

energy.reporter.com.cy

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 10:47, 12/11/2019

Δημοφιλέστερα άρθρα