Τη χρηματοδότηση αγροτών για μικρά φωτοβολταϊκά με 170 εκατ. ευρώ επανέλαβε ο κ. Σκρέκας

Τη χρηματοδότηση αγροτών για μικρά φωτοβολταϊκά με 170 εκατ. ευρώ επανέλαβε ο κ. Σκρέκας

Thermogas

«Eπιθυμούμε, ο πρωτογενής τομέας της Οικονομίας να έχει σημαντικό ρόλο και λόγο στη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στ μεταλιγνιτική εποχή» επανέλαβε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας από την Κοζάνη, μιλώντας σε ημερίδα διαβούλευσης για την εταιρική σχέση και την κατάρτιση του σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2021-2027).

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενός πακέτου, ύψους 170 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση αγροτών και κτηνοτρόφων στη δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων, με στόχο τον μηδενισμό του ενεργειακού κόστους στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων τους.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, «το πακέτο περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους για τους υποψήφιους επενδυτές αγρότες», όπως χαμηλό επιτόκιο και περίοδο αποπληρωμής τα 15 έτη με ταυτόχρονη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή της πρώτης δόσης του δανείου τα πέντε χρόνια. «Έχουμε αποφασίσει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στη δημιουργία μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων για συμψηφισμό στην αδειοδότηση και τη σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, που αυτή την περίοδο ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους εταίρους» επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Παραμένοντας στο ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής του Έλληνα παραγωγού, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο αγροτικό πετρέλαιο λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αναζητά τα δημοσιονομικά μέτρα και τους τρόπους που θα μπορούσε να επαναφέρει σε ισχύ» και πρόσθεσε ότι «μελετούμε τα στοιχεία του προϋπολογισμού» και το θέμα παρακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός, «ώστε να μπορέσει να ανακοινώσει αυτό που περιμένουν να ακούσουν όλοι οι Έλληνες αγρότες».

Ο κ. Σκρέκας μίλησε επίσης για την ανάγκη της μείωσης του κόστους παραγωγής αλλάζοντας το μοντέλο της σημερινής καλλιέργειας με την "έξυπνη γεωργία" και τη γεωργία ακριβείας. «Λιγότερο νερό, λιγότερα εφόδια, χαμηλότερο κόστος παραγωγής, για να έχουμε καλύτερη απόδοση στον Έλληνα παραγωγό είναι ο στόχος της επόμενης περιόδου», σημείωσε ο υφυπουργός. «Δεν μπορούμε -πρόσθεσε- να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 30 χρόνια. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης του βρόχινου νερού και διαχείρισης του μέσα από κλειστά αρδευτικά δίκτυα ώστε να μειώσουμε σπατάλη και το κόστος άρδευσης».

Εξηγώντας το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 υπογράμμισε ότι έχει δύο στόχους: Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικότητα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, αναφερόμενος στην διακρατική συμφωνία που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Προέδρο της Κίνας, τόνισε ότι περιλαμβάνει 16 Ελληνικά προϊόντα μεταξύ αυτών και ένα εμβληματικό μπαχαρικό, τον κρόκο που παράγεται στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας επεσήμανε ότι «οι πόροι του προγράμματος της νέας ΚΑΠ 2021-2027 είναι πεπερασμένοι και κάθε ευρώ θα πρέπει να πιάσει τόπο και να στηρίξει την αγροτική πολιτική της Ελλάδας». Ο κ. Μπαγινέτας τόνισε ότι μέσα από τον διάλογο και την διαβούλευση «καλούμαστε να σχεδιάσουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο, το νέο εθνικό παραγωγικό πρότυπο για την Αγροτική Οικονομία της Ελλάδας».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ενώ υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου μίλησαν για τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ μετά το 2020. Την ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί αγρότες κτηνοτρόφοι κα εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

B2Green
By B2Green.gr 16:26, 12/11/2019
Thermal Drones
NanoDomi
Kostal Solar
ΠΣΕΜ Παθολογία Κτιρίων 2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL