Μπορίσοφ: Ο αγωγός IGB «κλειδί» για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου

Μπορίσοφ: Ο αγωγός IGB «κλειδί» για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου

Thermogas

"Κλειδί" στην επίτευξη του στόχου της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και των οδεύσεων του φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χαρακτήρισε τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκανε επιθεώρηση των κατασκευαστικών εργασιών του διασυνδετήριου αγωγού χθες, συνοδευόμενος από την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα, τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής της χώρας Ιβάν Ιβάνοφ και τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, τόνισε ότι το 2020 η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να πετύχει στόχους, όπως αυτόν της απεξάρτησης από άλλες ενεργειακές πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου. Ο διασυνδετήριος αγωγός αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ακόμα και πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και θα είναι σε θέση να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε.

Οι εργασίες κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021. Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας, συνδέοντας μ' αυτόν τον τρόπο το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με το βουλγαρικό. Μέσω του αγωγού IGB, θα διασυνδεθεί το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας με εκείνο της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών, εμμέσως δε με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρίας, Αυστρίας, Ουκρανίας). Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου/έτος (bcm) με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός προάγει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των οδεύσεων του φυσικού αερίου, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές εξαγωγές αερίου.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η κατασκευή ενός οδικού άξονα που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Ντιμίτροβγκραντ θα δώσει στη Βουλγαρία πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ελλάδα πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.

euro2day.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 10:53, 13/11/2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL