Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΤΑΙΠΕΔ: Βροχή από διαγωνισμούς ακινήτων ως το τέλος του έτους • Ποια είναι τα φιλέτα

ΤΑΙΠΕΔ: Βροχή από διαγωνισμούς ακινήτων ως το τέλος του έτους • Ποια είναι τα φιλέτα

Civiltech

Να ολοκληρώσει διαγωνισμούς ακινήτων που εκκρεμούν επί χρόνια, αλλά και να προκηρύξει νέους επιδιώκει μέχρι το τέλος του έτους η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης (ADP) που εγκρίθηκε την Τρίτη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). 

Αντίθετα, στο ADP, δεν αναφέρονται χρονοδιαγράμματα για σειρά κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες εκκρεμούν νομοθετικές ρυθμίσεις ή άλλα ζητήματα, όπως η παραχώρηση των δέκα περιφερειακών λιμένων που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, η πώληση της ΔΕΠΑ, του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην ΔΕΗ, κ.ά.

Στις διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο περιλαμβάνεται το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου Castello Bibelly στην Κέρκυρα και η υπογραφή της συμφωνίας για το βόρειο τμήμα του ακινήτου της Αφάντου στην Ρόδο με την M.A. Angeliades Inc. του Ελληνοαμερικανού Μ. Αγγελιάδη ώστε να καταβληθεί το τίμημα των 26,9 εκατ. ευρώ. Για το νότιο τμήμα του ακινήτου υπεγράφη το καλοκαίρι η σχετική σύμβαση με την Αegean Sun Investments του κυπριακού ομίλου Νικολαΐδη, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί και το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της μαρίνας Χίου στην Avlum Enterprises που πλειοδότησε στο διαγωνισμό, ενώ δεν αναφέρεται χρονοδιάγραμμα υπογραφής της σύμβασης με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου.

Εντός του 2019 υποστηρίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ πως θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, όπου θα παραχωρηθούν περίπου 345 στρέμματα. Το ειδικό χωροταξικό (ΕΣΧΑΔΑ) είναι προς έγκριση, με το σχέδιο να προβλέψει τουριστικές και άλλες χρήσεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται πως θα έχει εγκριθεί το προεδρικό διάταγμα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την γηπεδική έκταση στο Μαρκόπουλο, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

Μέσα στο τρίμηνο αναμένεται να γίνει μια ακόμα απόπειρα πώλησης του ακινήτου, έκτασης 213.583,51 τ.μ. (αποτελείται από 4 μη όμορα τμήματα) στην βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου.

Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν προσφορές για το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ, με εμβαδόν καταγραφής 3.293,73τ.μ. στον Δήμο Ταύρου – Μοσχάτου επί των οδών Θράκης-Κορυζή και Τιμοθέου Ευγενικού. Στο ακίνητο υπάρχουν 5 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1526 τ.μ.

Για τη νέα χρονιά δρομολογούνται και σειρά παραχωρήσεις στις μαρίνες (Μυκόνου, Αρετσούς, Αργοστολίου, Ζακύνθου, Ρόδου) ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Ιτέας. Η διοίκηση του Ταμείου υποστηρίζει πως δρομολογεί, μέσω της πλατφόρμας www.epublicrealestate.gr, ηλεκτρονικής δημοπρασία: για την πώληση 6 ακινήτων στους Δήμους Αθηναίων, Ερμιονίδας, Παγγαίου, Ανδρίτσαινας, Καλαβρύτων.

Οι άλλες ιδιωτικοποιήσεις
Στο ADP αναφέρεται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν τη βέλτιστη λύση αξιοποίησης του ποσοστού που κατέχει στις ΕΥΔΑΠ (11,33%) και ΕΥΑΘ (24,02%). Για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΘΑ) στη Νότια Καβάλα στο Ταμείο υποστηρίζουν πως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πρώτα πρέπει να επιλυθούν διάφορες εκκρεμότητες όπως η έκδοση «της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ν. 4001/11 αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου». Επισημαίνεται, επίσης, πως «το ΤΑΙΠΕΔ επέτυχε να λάβει επιχορήγηση μέγιστου ύψους €1,6 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των τεχνικών μελετών για το έργο της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας».

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:30, 15/11/2019

Δημοφιλέστερα άρθρα