Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Η δέσμευση Τζόνσον για στροφή στην αιολική ενέργεια απειλείται από το Brexit

Η δέσμευση Τζόνσον για στροφή στην αιολική ενέργεια απειλείται από το Brexit

Civiltech

Η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποδέχθηκε με ικανοποίηση εχθές τη δέσμευση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ότι εφόσον κερδίσει τις επικείμενες εκλογές θα τετραπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ορισμένοι ωστόσο προειδοποιούν ότι τέτοιες υποσχέσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανεδαφικές στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό της ηπειρωτικής Ευρώπης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε ομιλία που έκανε προχθές, ο Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει σθεναρά την "επανάσταση καθαρής ενέργειας" και θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου από υπεράκτια αιολικά πάρκα στα 40 GW έως το 2030, από 8,5 GW που είναι σήμερα.

Ο Benj Sykes, συμπρόεδρος του Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας της χώρας και επικεφαλής του δανέζικου γίγαντα των ΑΠΕ Ørsted για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπόσχεση αυτή: ""Χαιρετίζουμε αυτή τη δέσμευση να διευρύνουμε την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θα ενισχύσει την προσπάθειά μας να επιτύχουμε τον στόχο μηδενικών εκπομπών ρύπων με χαμηλό κόστος, αξιοποιώντας μια τεχνολογία που μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα".

"Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι πλέον φθηνότερη από το φυσικό αέριο, την πυρηνική ενέργεια και τον λιγνίτη, ενώ δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ως παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε κόμμα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση για την υλοποίηση των δράσεων που απαιτούνται ώστε να αυξήσουμε τον στόχο για την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας", πρόσθεσε ο Sykes.

Στον αντίποδα, ειδικοί του κλάδου μιλώντας στο Forbes.com προειδοποίησαν ότι ένα "άτακτο" Brexit, επιλογή που προωθούν ορισμένα μέλη των Συντηρητικών, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την καλπάζουσα αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Βρετανίας.

Ο Matthew Hannon, λέκτορας και επικεφαλής ερευνών του Κέντρου Επιχειρηματικότητας Hunter του Strathclyde Business School, τόνισε: "Στην παρούσα φάση η αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας για υπεράκτια αιολικά έργα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις άρρηκτες εμπορικές σχέσεις που έχουμε με την Ένωση".

Για του λόγου το αληθές, ο Hannon επικαλείται στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε η ομάδα του σχετικά με τα πλωτά αιολικά πάρκα, από τα οποία προκύπτει ότι στα δύο μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά projects του Ηνωμένου Βασιλείου, το Hywind Scotland και το Kincardine Offshore Wind Farm, η τεχνογνωσία και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται "προέρχονται από μη βρετανικές εταιρείες, και πιο συγκεκριμένα από ευρωπαϊκές".

"Αν κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προκαλέσουμε σοβαρές επιπλοκές στην προμήθεια αυτού του εξοπλισμού και της απαιτούμενης τεχνογνωσίας", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Hannon, "Στο δυσμενές σενάριο, η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα υπόκειται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ο εξοπλισμός αυτός θα βαρύνεται με σημαντικούς δασμούς, ενώ αναμένουμε και σοβαρά εμπόδια εάν οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώξουν να προσλάβουν το πλέον εξειδικευμένο δυναμικό της ηπείρου". "Κατά την γνώμη μου αυτό (σ.σ. ένα "άτακτο" Brexit) θα πλήξει ουσιαστικά τον τομέα".

Αναφερόμενος στο αδιέξοδο που φαίνεται να βρίσκονται οι σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με την Ευρώπη, ο Kresten Ørnbjerg, επικεφαλής δημοσίων υποθέσεων της Vestas, του μεγαλύτερου παραγωγού ανεμογεννητριών στον κόσμο, μιλώντας στο Forbes.com, σημείωσε: "Όπως και σε οποιαδήποτε βιομηχανία αυτή τη στιγμή, η αβεβαιότητα του Brexit δεν βοηθά. Ελπίζουμε ότι η τελωνειακή διαδικασία και η ελευθερία κινήσεων θα διευθετηθούν και θα συμφωνηθούν, έτσι ώστε το εξειδικευμένο δυναμικό και ο εξοπλισμός να μπορούν να διακινούνται απρόσκοπτα προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο".

Του David Vetter

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:43, 15/11/2019

Δημοφιλέστερα άρθρα