Έρχεται νέος «ΚΕΝΑΚ» για τα κτίρια nZEB μαζί με αντίστοιχο λογισμικό

Έρχεται νέος «ΚΕΝΑΚ» για τα κτίρια nZEB μαζί με αντίστοιχο λογισμικό

Civiltech

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Υπουργός ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκης στο 14ο Συνέδριο “Αλουμίνιο και Αρχιτεκτονικές Κατασκευές” που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο από 01 έως 03 Νοεμβρίου με τη συμβολή του B2Green.gr ως επίσημου χορηγού επικοινωνίας, προανήγγειλε μεταξύ άλλων την “τροποποίηση του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης ΚΕΝΑΚ,  με στόχο ακόμα πιο ενεργειακά αποδοτικά κτίρια”.

Σήμερα όμως, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ομιλία του Υπουργού, φαίνεται πως η απόφαση του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων δεν αφορά στην τροποποίηση του ΚΕΝΑΚ όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα αλλά στη διαμόρφωση του Ελληνικού Κανονισμού Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ ή nZEB). Υπενθυμίζουμε πως σχετικά με τα κτίρια nZEB έχει εκδοθεί από το 2016 η 2016/1318 σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σχετικά με κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και τις βέλτιστες πρακτικές για να εξασφαλιστεί ότι έως το 2020 (δλδ σε 1,5 μήνα από σήμερα) όλα τα νέα κτίρια θα είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας». Στην κατεύθυνση αυτή, το Ελληνικό Κράτος προχώρησε πριν ένα έτος στην «Έγκριση Εθνικού Σχεδίου αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας», η οποία όμως σύμφωνα με το ΥΠΕΝ χρήζει νέων μελετών και τροποποιήσεων.

Έτσι λοιπόν, φαίνεται πως το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε άμεση προκήρυξη Ευρωπαϊκού διαγωνισμού για τη διαμόρφωση του Ελληνικού Κανονισμού Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ ή nZEB), πιθανότατα στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου. Ο διαγωνισμός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει προϋπολογισμό άνω των 150.000 ευρώ και διάρκεια εκτέλεσης περίπου ένα έτος, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αναμένεται να καθορίσει τα κριτήρια και τα όρια για τα nZEB κτίρια, μέσω μελέτης βέλτιστου κόστους ενώ επιπλέον θα συμπεριλαμβάνει και αντίστοιχο λογισμικό υπολογισμού.

Διαβάστε σχετικά:

B2Green
By B2Green.gr 19:59, 18/11/2019
Sto Therm
Rizakos
Calda Energy - Aermec
Knauf
NanoDomi
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL