Θωμάς: Να κάνουμε την Ελλάδα εξαγωγική χώρα ανανεώσιμης ενέργειας

Θωμάς: Να κάνουμε την Ελλάδα εξαγωγική χώρα ανανεώσιμης ενέργειας

Thermogas

"Στο φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο σχέδιο για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα μετασχηματίσουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης" αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς στο 24ο Εθνικό Συνέδριο "Ενέργεια και Ανάπτυξη" του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Το σχέδιο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, περιλαμβάνει ετήσιες επενδύσεις της τάξης του 5% επί του ΑΕΠ σε έργα υποδομών, γεωργίας και βιομηχανίας, που θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και θα τερματίσει την πολυετή λιτότητα, χωρίς την ανάγκη της αύξησης της φορολογίας και προέβλεψε ότι θα το υποστηρίξουν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έως τα τέλη του έτους.

"Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπροστά στις εξελίξεις και να μην είναι ο ουραγός της Ευρώπης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας-ΕΣΕΚ, που, όπως είπε, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των προσεχών δέκα ημερών και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει εργαστεί πολύ για να υπάρξουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο τελικό κείμενό του.

"Η χώρα χρειάζεται μια Εθνική Ενεργειακή Πολιτική για την επόμενη δεκαετία, κάτι που θα της επιτρέψει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη", όπως είπε. Ο κ. Θωμάς έκανε επίσης, μνεία στις ΑΠΕ, λέγοντας πως προβλέπεται να αυξηθεί στο 35% η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030, μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων και υπογράμμισε ότι το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ορατό μέλλον, θα καλύπτεται από μονάδες ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε ακόμη, στο ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας, για την οποία θα υπάρξει, όπως είπε, σύντομα, ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα, καθώς και στην απολιγνιτοποίηση, η οποία θα είναι εμπροσθοβαρής.

"Το πνεύμα καινοτομίας που έφερε παλαιότερα ο λιγνίτης στην Ελλάδα, θα πρέπει να το επαναλάβουμε, τώρα, με τις ΑΠΕ", είπε ο κ. Θωμάς και πρόσθεσε: "Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή και εξαγωγική χώρα ανανεώσιμης ενέργειας". Τέλος, ο υφυπουργός σημείωσε πως οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελούν κόστος, αλλά ευκαιρία και πρόσθεσε: "Πρέπει να είμαστε τολμηροί στις αποφάσεις μας και να δρομολογήσουμε δραστικές λύσεις".

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

B2Green
By B2Green.gr 17:23, 21/11/2019
Thermal Drones
NanoDomi
Kostal Solar
ΠΣΕΜ Παθολογία Κτιρίων 2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL