Η κλιματική αλλαγή θα «στερήσει» 3% από το παγκόσμιο ΑΕΠ ως το 2050

Η κλιματική αλλαγή θα «στερήσει» 3% από το παγκόσμιο ΑΕΠ ως το 2050

Thermogas

Ηχηρό «σήμα κινδύνου» για τις επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια οικονομία κρούουν ο ένας μετά τον άλλον επιφανείς οικονομολόγοι.

Όπως προειδοποιούν, το παγκόσμιο ΑΕΠ κινδυνεύει να «χάσει» ένα ποσοστό τουλάχιστον 3% μέχρι το 2050 από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της στάθμης του νερού των θαλασσών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα στοιχεία αυτά απορρέουν από πρόσφατη μελέτη του Economist Intelligence Unit, μέρος της οποίας παρουσιάζει το Marketwatch.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης, η Αφρική είναι η ήπειρος που επιδεικνύει τις μικρότερες αντοχές απέναντι στους κινδύνους που γεννά η κλιματική αλλαγή, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 4,7% μέχρι το 2050, ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών και μόνο παραγόντων.

Κατά πόδας, την Αφρική ακολουθούν η Λατινική Αμερική, με εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 3,8% έως το 2050, η Μέση Ανατολή με 3,7%, η Ανατολική Ευρώπη με 3% και η Ασία με 2,6%.

ΗΠΑ και Ευρώπη επιδεικνύουν τις μεγαλύτερες αντοχές

Τις μεγαλύτερες αντοχές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις επιδεικνύουν οι ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 1,1% έως το 2050. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για την Ευρώπη τοποθετούν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 1,7%. «ΗΠΑ και Ευρώπη είναι οι πιο πλούσιες ήπειροι και ως αποτέλεσμα, οι πιο καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την όξυνση του φαινομένου», συμπεραίνει η μελέτη.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη γίνει ορατές, καθώς όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή του», δηλώνει ο John Ferguson, διευθυντής του τμήματος ανάλυσης. «Πρέπει να βάλουμε όλοι στο μυαλό μας ότι η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ορατή κάθε χρόνο, από τώρα και για τις επόμενες τρεις δεκαετίες», προσθέτει.

insider.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:21, 22/11/2019
Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL