Μεγαλώνει η ζήτηση για φυσικό αέριο-Οι νέες εκτιμήσεις της ΔΕΠΑ

Μεγαλώνει η ζήτηση για φυσικό αέριο-Οι νέες εκτιμήσεις της ΔΕΠΑ

Thermogas

Με φόντο την απολιγνιτοποίηση και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, ώστε το 2030 οι τελευταίες να αντιστοιχούν στο 35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και πάνω από το 60% της ηλεκτροπαραγωγής, η ζήτηση φυσικού αερίου συνεχώς ανεβαίνει.

Το συγκεκριμένο καύσιμο θα έχει κυρίαρχο ρόλο στη μεταβατική εποχή αντικαθιστώντας τόσο τον λιγνίτη που μέχρι σήμερα είναι ο «βασιλιάς» του ενεργειακού μίγματος.

Από φέτος η αλλαγή αυτή γίνεται όλο και πιο φανερή. Πιο συγκεκριμένα και όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Πολυχρονίου διευθυντής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσει με αύξηση 15%. Θα ανέλθει στις 60 Τεραβατώρες από 52 το 2018.

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας του ενεργειακού συνεδρίου του ΙΕΝΕ η άνοδος της ζήτησης αποδίδεται στην έκρηξη των εισαγωγών φορτίων LNG. Το 2018 αντιστοιχούσαν στο 20% των ποσοτήτων και φέτος βρίσκονται στο 45%. Επιπλέον κατά το στέλεχος της ΔΕΠΑ το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έχει ανέλθει στο 35% από 30% πέρυσι.

Οι εισαγωγές LNG γίνονται κατά κύριο λόγο από τους ενεργειακούς ομίλους Mytilineos, Ήρων, Elpedison και τη ΔΕΠΑ. Οι εταιρείες αυτές πέρα από την κάλυψη δικών τους αναγκών, π.χ. η Mytilineos για το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως επίσης και οι άλλοι παίκτες για τους δικούς τους σταθμούς παραγωγής ρεύματος, προχωρούν και σε εμπόριο χονδρικής εξάγοντας ποσότητες.

Ήδη οι προαναφερόμενες εταιρείες μαζί με τη ΔΕΠΑ έχουν κλείσει περισσότερες θέσεις – slots στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ για εισαγωγή φορτίων το 2020. Αυτές ανέρχονται, σύμφωνα με τον αρχικό ετήσιο προγραμματισμό σε 65. Από 22 slots δήλωσαν οι Mytilineos και Elpedison, 14 η ΔΕΠΑ και 7 η «Ήρων».

Πάντως, η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια ακόμη περισσότερο με δεδομένα τα έργα επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενταθούν και θα αυξηθούν με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών (λόγω εισόδου επενδυτή) αλλά και τις νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο. Πέντε άδειες εγκρίθηκαν συνολικής ισχύος 3.460 MW.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 09:43, 22/11/2019
ΠΣΕΜ Παθολογία Κτιρίων 2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL