Επενδύσεις – ρεκόρ σε γραφεία στην Ελλάδα

Επενδύσεις – ρεκόρ σε γραφεία στην Ελλάδα

Thermogas

Χρονιά ρεκόρ για την αγορά γραφείων αναμένεται να είναι το 2019, καθώς το διαθέσιμο στοκ ποιοτικών ακινήτων παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο. Οι επενδύσεις σε ακίνητα εισοδήματος αναμένεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα ακίνητα που αξιοποιούνται ως γραφεία.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Proprius το ποσοστό πληρότητας των καλών και σύγχρονων χώρων γραφείων στην Αθήνα παραμένει πάνω από 95%. Η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά οδηγεί προς τα πάνω τα ενοίκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τρίτου τριμήνου της εταιρείας η οποία συνεργάζεται με την Cushman & Wakefiel, τα ενοίκια γραφειακών χώρων α' ποιότητας στο Σύνταγμα διαμορφώθηκαν στα 21 ευρώ/μήνα καταγράφοντας αύξηση 13,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στην Κηφισίας που είναι και η πιο «ωριμή» αγορά, τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 17,5 ευρώ/τμ με ετήσια αύξηση 6,1%. Έντονη δυναμική εμφανίζει και η αγορά του Πειραιά όπου τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 14,5 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Επεκτείνεται και σε δευτερεύουσες τοποθεσίες το ενδιαφέρον των επενδυτών
Η Proprius αναμένει πως μέχρι το 2022 θα έχουν προστεθεί νέοι χώροι γραφείων συνολικής επιφάνειας 65.000 τμ. Διαπιστώνει, ακόμη, πως το ενδιαφέρον που εκφράζουν θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές δεν εξαντλείται μόνο στις βασικές περιοχές, αλλά πολλές φορές επεκτείνεται και σε δευτερεύουσες τοποθεσίες.

Σημαντικοί, της τάξης του 10% με 15%, είναι και οι ρυθμοί αύξησης των τιμών πώλησης, όπως φαίνεται και από τις αποδόσεις που υποχωρούν φέτος στα επίπεδα του 7% με 6,5%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ειδικότερα στα γραφεία κοντά στην πλατεία Συντάγματος οι αποδόσεις διαμορφώνονται στο 6,5% από 6,9% που ήταν πέρσι το αντίστοιχο διάστημα, στην Κηφισίας βρισκονται στο 7% από 7,1% και στον Πειραιά στο 7,25% από 7,35%.

Κώστας Κετσιετζής

insider.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:28, 03/12/2019
Sto Therm
Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL