Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τα Βραβεία «Προμηθέας» του ΙΕΝΕ σε Εκπροσώπους Τοπικών Φορέων για τις Πρωτοποριακές Δράσεις τους στην Ενέργεια

Τα Βραβεία «Προμηθέας» του ΙΕΝΕ σε Εκπροσώπους Τοπικών Φορέων για τις Πρωτοποριακές Δράσεις τους στην Ενέργεια

Διαβάστε σχετικά:


Το πολύ επιτυχημένο φετινό Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του ΙΕΝΕ, το 24ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη», ολοκληρώθηκε με μια ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή. Την απονομή, για πρώτη φορά, των βραβείων «Προμηθέας» του ΙΕΝΕ, που θέσπισε το Ινστιτούτο για την επιβράβευση στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που προωθούν έργα του ενεργειακού τομέα. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον κ. Γιάννη Φαλέκα, δημοτικό σύμβουλο Αλεξανδρούπολης και τέως Αντιδήμαρχο της ακριτικής πόλης, για τo πρωτοποριακό έργο του στην προώθηση γεωθερμικών εφαρμογών, καθώς και στον κ. Γιώργο Παππού, Γενικό Διευθυντή ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», για την καθοριστική συμβολή του στην εφαρμογή προγράμματος Βελτίωσης της Ενεργειακής Αποδοτικότητας δημόσιων κτηρίων στον Νομό Μεσσηνίας. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο κ. Γιάννης Φαλέκας, αφού ευχαρίστησε το ΙΕΝΕ για την τιμή που του έκανε, προέβη σε μια ιστορική αναδρομή και αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου –Αλεξανδρούπολης που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και απετέλεσε, όπως είπε, στόχο ενεργειακής εκμετάλλευσης με πολλές ημιτελείς και ως εκ τούτου ανεπιτυχείς προσπάθειες.

Το 2012 υπήρξε, όμως, μια χρονιά κομβική, όπως είπε ο κ. Φαλέκας. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μέσω της Αντιδημαρχίας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων εντάσσει την αξιοποίηση του πεδίου στον ευρύτερο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό του και ξεκινά μια πολύ δύσκολη και συνάμα οραματική προσπάθεια, μισθώνοντας το πεδίο.

Το 2017 εγκρίνεται το επενδυτικό σχέδιο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και το αμέσως επόμενο έτος, πραγματοποιείται διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου. Εφέτος, το ΣτΕ ορίζει τον ανάδοχο, ενώ ξεκινά και η έναρξη κατασκευής του έργου, με ορίζοντα λήξης 18 μήνες. Για το επόμενο έτος, πρόσθεσε ο τέως Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης, προβλέπεται η ανόρυξη και νέας γεώτρησης παραγωγής, σε βάθος (550 μέτρων που θα χρηματοδοτεί από τον ΤΑΡ, ενώ στη διετία 2020-2021 προβλέπεται ή έναρξη λειτουργίας της πρώτης φάσης της αστικής και αγροτικής τηλεθέρμανσης.

Ο κ. Φαλέκας ανέφερε, τέλος πως από το 1989 έως σήμερα έχουν ανορυχθεί 19 γεωτρήσεις έρευνας ή παραγωγής, ενώ τόνισε πως το πλέον εντυπωσιακό έργο πιστοποίησης στο πεδίο που υλοποίησε ο Δήμος με ίδιους πόρους ήταν η ανόρυξη, ανάπτυξη και άντληση της παραγωγικής γεώτρησης ΑΑ-6Π σε βάθος 410 μέτρων, με τη μέγιστη θερμοκρασία της οροφής του κύριου ταμιευτήρα ρευστών να είναι η υψηλότερη που έχει μετρηθεί σε πεδίο χαμηλής ενθαλπίας στην Ελλάδα.

Ακολούθως, παραλαμβάνοντας το δικό του βραβείο «Προμηθέας», από τον Γενικό Γραμματέα του ΙΕΝΕ, κ. Κώστα Θεοφύλακτο, ο κ. Γιώργος Παππούς, Γενικός Διευθυντής του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις του οργανισμού, λέγοντας πως πρόκειται για το δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που αποτελεί τη μετεξέλιξη του Δικτύου Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για την κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, που ιδρύθηκε το 1995 και είχε την επωνυμία «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ».

Υπό τη νέα του μορφή, ως Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) δραστηριοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2012 και έχει ως στόχο τη διαχείριση έργων εδαφικής συνεργασίας (διασυνοριακά, διαπεριφερειακά, διακρατικά κλπ). Σήμερα τα μέλη του ο ΕΟΕΣ απαρτίζονται κυρίως από δήμους της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν αυτοδιοικητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς.

Ο ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, πρόσθεσε ο κ. Παππούς, με πάνω από δύο δεκαετίες εμπειρίας και με τη συνεργασία των μελών του στοχεύει στη διαπεριφερειακή, διακρατική και διασυνοριακή συνεργασία με στόχο τη δημιουργία αειφόρου ανάπτυξης στις περιοχές που καλύπτει το δίκτυο μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Μεταξύ των πιο σημαντικών δραστηριοτήτων του, συγκαταλέγονται η Περιβαλλοντική και Τουριστική ανάπτυξη μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων με εφαρμογή τέτοιων μοντέλων σε τουριστικές πόλεις, η Αγροτική Ανάπτυξη μέσα από προγράμματα που εστιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εν λόγω περιοχών, αναδεικνύοντάς τα και ενισχύοντας τη δυναμική τους, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά, η Εξωστρέφεια των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και των Περιφερειών, αναζήτηση καλών πρακτικών, μεταφορά τεχνογνωσίας και η Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 16:02, 05/12/2019