Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Πάει για το 2020 το ηλιοθερμικό πάρκο στην Κύπρο

Πάει για το 2020 το ηλιοθερμικό πάρκο στην Κύπρο

Civiltech

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να αναβάλει για τον Ιανουάριο τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια για παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd, για χρηματοδότηση του ηλιοθερμικού πάρκου 50 MW στην Άλασσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος NER 300.

Το θέμα απασχόλησε χθες ταυτόχρονα δύο κοινοβουλευτικές Επιτροπές που συνεδρίαζαν σε ξεχωριστές αίθουσες. Την ώρα που η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να αναβάλει για τις 13 Ιανουαρίου 2020 τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή και την κατάθεσή του στην Ολομέλεια στις 17 Ιανουαρίου 2020 αφού τα μέλη ισοψήφησαν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης (υπέρ της αναβολής τάχθηκαν 3 βουλευτές του ΑΚΕΛ και ένας των Οικολόγων και υπέρ της συζήτησης από δύο βουλευτές ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ), η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ενημερωνόταν για το θέμα στο πλαίσιο εξέτασης του διαχειριστικού ελέγχου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Θεοφάνης Θεοφάνους, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων με την έγκριση της παροχής κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €60.185.628.

Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία διαβιβάστηκε από το Γραφείο του ο μηχανισμός στήριξης του έργου για να αξιολογηθεί η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο των κρατικών ενισχύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και κληθείς από βουλευτή τι θα έπραττε σε περίπτωση που βρισκόταν στη θέση τους, ο κ. Θεοφάνους ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένας πόλεμος μεταξύ των υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου και επομένως θα έπρεπε να κληθούν στην Επιτροπή και να λογοδοτήσουν. Όπως είπε, η κυβέρνηση παιδεύει τον επενδυτή από το 2015.
Στο σημείο αυτό ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Χαράλαμπος Ρούσσος ανέφερε ότι η πρόταση για τα NER300 ήταν από το υπουργείο Γεωργίας και το υπουργείο Ενέργειας διαφωνούσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι καλύτερα για τη Βουλή είναι η αναβολή του θέματος μέχρι την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μηχανισμό στήριξης.

Η εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd με επιστολή της κάνει λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία του μοναδικού συγχρηματοδοτούμενου ηλιοθερμικού έργου από την κρατική μηχανή, από τη στιγμή που εδώ και έξι χρόνια είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της απόφασης 2010/670/ΕΕ, έριξαν τις ευθύνες προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της όπως και στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων χρησιμοποιώντας τους με διάφορες προφάσεις.

Αναφορά με την απόσυρση και/ή μη συζήτηση του θέματος της παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd απέστειλε μέσω του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Σ. Αγγελίδης δ.ε.π.ε., επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής για να εκφράσει την έκπληξή της για το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» με θέμα «στον αέρα το πάρκο των €176 εκατ.» αλλά και για το γεγονός ότι, τελικά έχει αφαιρεθεί από την ατζέντα το εν λόγω θέμα και δεν θα συζητηθεί. Σύμφωνα με την εταιρεία, το ζήτημα αυτό εκκρεμεί για πολλά χρόνια (6 χρόνια από την κατακύρωσή του από την Ε.Ε.) λόγω της ολιγωρίας, δυστοκίας, αδυναμίας του κράτους να ενεργήσει έγκαιρα, ορθά και συντονισμένα, με αποτέλεσμα πλέον τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία αφορούν το ζήτημα ως αυτά έχουν τεθεί από την Ε.Ε. σχετικά με τη χρηματοδότηση, να είναι σε κρίσιμα περιθώρια, όπου έστω και μικρή ολιγωρία ή ανατροπή ή καθυστέρηση για οποιονδήποτε λόγο, να τινάξει το όλο έργο και να χαθεί η σχετική χρηματοδότηση η οποία ήρθε μετά από επιλογή πανευρωπαϊκά μέσα από διαγωνισμό.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών όσο και του αρμόδιου λειτουργού και σημείου επαφής Θεόδουλου Μεσημέρη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι δεν επιφέρει κανένα κίνδυνο ή πιθανή έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης.

Επισημαίνει, ότι η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών που συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή στις 28/11/19 στην πραγματικότητα δεν πρόκειται περί εγγύησης προς τον φορέα εκμετάλλευσης για να εξασφαλίσει δανεισμό από οποιαδήποτε τράπεζα, αλλά εγγύησης ότι η Ευρώπη θα παραδώσει στον Φορέα Εκμετάλλευσης τα €60,2 εκατ. για να κατασκευάσει το έργο το οποίο έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από την εξέταση της μεγαλύτερης καινοτομίας ανά τον κόσμο.

Τονίζει ότι ουδέν ρίσκο εμπεριέχει αυτό το σημείο καθότι εάν ο Φορέας Εκμετάλλευσης κατασκευάσει αυτό το έργο μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και κατασκευάσει την ανάλογη παραγωγή που είναι προκαθορισμένη στη μελέτη του έργου, τότε αυτή η εγγυητική παύει να υπάρχει και καθίσταται αχρείαστη. Σε περίπτωση, σημειώνει, που δεν καταφέρει να υλοποιήσει τα όσα έχει δεσμευτεί και ο φορέας εκμετάλλευσης δεν κατασκευάσει το έργο, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαργυρώσει τη ισόποση εγγυητική από αξιόπιστη τράπεζα που θα παραδώσει ο φορέας εκμετάλλευσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία προτού εκταμιεύσει το όποιο ποσό.

philenews.com

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:43, 06/12/2019