Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Ν. Παπαγεωργίου: «4πλάσιες οι ΕΕΔΜΚ λόγω 'εξοικονομώ' • Οι ανακαινίσεις κυριαρχούν στους επαγγελματικούς χώρους»

Ν. Παπαγεωργίου: «4πλάσιες οι ΕΕΔΜΚ λόγω 'εξοικονομώ' • Οι ανακαινίσεις κυριαρχούν στους επαγγελματικούς χώρους»

Civiltech

Ο Νίκος Παπαγεωργίου επανεξελέγη Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Μιλά στη larissanet  για την «βουτιά» του κλάδου των κατασκευών τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα οι αριθμοί που παραθέτει δείχνουν αυτή την καθίζηση.

Όμως μιλά και για τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα που έρχονται από την οικοδομή στην περιοχή μας. Μάλιστα υποστηρίζει ότι αυτή η ανάκαμψη φέρνει στην αγορά σπίτια μικρής και σύντομα σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης τα οποία θα είναι εναρμονισμένα και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Μάλιστα υποστηρίζει ότι ένα από τα στοιχήματα αυτής της θητείας είναι «το ΤΕΕ να βάλει στο τραπέζι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Μόλις ξεκινήσατε τη νέα σας θητεία. Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

Ο σημαντικότερος στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη που θα φέρει καλές και νέες δουλειές στους συναδέλφους. Να πείσουμε την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις προτάσεις μας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αυτό θα έχει και ως αποτέλεσμα την ανάσχεση του brain drain, κυρίως των νέων  μηχανικών. Θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης ο στόχος μας είναι να φέρουμε τους μηχανικούς και το ΤΕΕ ακόμη πιο ψηλά. Αλλά και να βάλουμε στο τραπέζι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Οι μηχανικοί χτυπήθηκαν αρκετά από την κρίση. Έχουμε στοιχεία για το πόσοι έχουν μείνει στο χώρο στην περιοχή μας, μετά από την δύσκολη αυτή περίοδο;

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το χρονικό διάστημα 2009-2015, την μεγαλύτερη μείωση στην Θεσσαλία σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, την είχε ο κλάδος μας με -60%. Χτυπηθήκαμε λοιπόν περισσότερο από όλους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το μητρώο μας, οι μηχανικοί του Τμήματός μας, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με μειούμενους ρυθμούς φυσικά, λόγω του brain drain.

Υπάρχει η αίσθηση ότι η Λάρισα άρχισε, ίσως νωρίτερα από τις άλλες  περιοχές, να οικοδομεί ξανά. Τι στοιχεία έχουμε για τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την ανοικοδόμηση στη Λάρισα και την Θεσσαλία; Επιβεβαιώνεται η παραπάνω αίσθηση;

Στην Κεντρική και Δυτική Θεσσαλία, δηλαδή στις Π.Ε. Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας από τις 2.034 οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2009, πέσαμε στις 365 το 2015. Πιο συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Δόμησης Λάρισας εκδόθηκαν 130 (το 2016), 129 (το 2017), 146 (το 2018) άδειες δόμησης και οικοδομικές άδειες. Σήμερα μετά από ένα περίπου χρόνο λειτουργίας του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, για όλο το 2019 η ΥΔΟΜ Λάρισας έχει εκδώσει 194 άδειες. Μια μικρή αύξηση λοιπόν, επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα. Παρόλα αυτά όμως, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

Έχουμε εικόνα για το τι ανοικοδόμηση μιλάμε. Είναι οικιστική ή ανοικοδόμηση επαγγελματικών χώρων;

Η συντριπτική πλειοψηφία της κίνησης στον κλάδο μας, οφείλεται στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’οίκον ΙΙ. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι 1.003 εγκρίσεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας του 2019 της ΥΔΟΜ Λάρισας, σε αντίθεση με τις 265 του 2018. Παρόλα αυτά είναι ενθαρρυντικό για την αγορά το γεγονός πως αρκετοί κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει την οικιστική ανοικοδόμηση και επομένως για αρκετούς συναδέλφους η δουλειά. Όσον αφορά τους επαγγελματικούς χώρους εκεί κυριαρχεί η ανακαίνιση σε σχέση με την ανέγερση νέων κτιρίων.

Τι αλλάζει τεχνολογικά στην οικοδομή; Θα δούμε μια οικιστική ανάπτυξη που θα στοχεύει στα «έξυπνα» σπίτια τα οποία είναι παράλληλα λιγότερο ενεργοβόρα;

Μετά και την θέσπιση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, η στόχευση είναι σίγουρα για σπίτια μικρής και σύντομα σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Εξάλλου και η Πολιτεία εκεί στοχεύει, με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων κτιρίων. Τα έξυπνα σπίτια θα αργήσουμε ακόμη να τα δούμε στην Ελλάδα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς δεν τα προτιμά είτε λόγω κόστους, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Ζείτε στη Λάρισα. Ποια είναι η άποψή σας για τις παρεμβάσεις του Δήμου αναφορικά με το ΣΒΑΚ και την νέα εικόνα που διαμορφώνεται στην πόλη; Τι άλλο θα πρότεινε το ΤΕΕ που θα βοηθούσε αισθητικά αλλά και πρακτικά την Λάρισα;

Αυτήν την στιγμή, το ΣΒΑΚ βρίσκεται σε εξέλιξη. Δυστυχώς, ενώ η Λάρισα δεν είχε κυκλοφοριακό, τελικά απέκτησε. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο για να έχει ένα θετικό πρόσημο για τον πολίτη και το περιβάλλον θα πρέπει ο πολίτης να αλλάξει συνήθειες, αλλά και ο Δήμος να προχωρήσει το γρηγορότερο στην αντιμετώπιση του αρνητικού ισοζυγίου των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο. Έχουμε μία έλλειψη περίπου 5.000 θέσεων στάθμευσης στο κέντρο για τους μόνιμους κατοίκους και θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε και την ανάγκη για στάθμευση που προκύπτει για όσους κατοικούν εκτός κέντρου και μεταβαίνουν εκεί για κάποια δουλειά τους. Αυτήν την στιγμή έχουμε στο κέντρο 1.300 θέσεις σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης για να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω νούμερα. Ίσως έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για την αποκέντρωση των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς σε αυτές εξυπηρετούνται καθημερινώς πολίτες από όλη την Ελλάδα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το κέντρο.

larissanet.gr

B2Green
By B2Green.gr 18:47, 08/12/2019

Δημοφιλέστερα άρθρα