Κάποιες ενεργοβόρες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν το 43% της αξίας τους

Κάποιες ενεργοβόρες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν το 43% της αξίας τους

Thermogas

Οι κλιματικές πολιτικές που υιοθετούν οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να χάσουν το 43% της αξίας τους μέχρι το 2025, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Η έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων Vivid Economics και Transition Transition (η οποία υποστηρίζεται από τον οργανισμό PRI για τις υπεύθυνες επενδύσεις των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πολιτικές κατά της κλιματικής αλλαγής στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις στον κόσμο στις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις του δείκτη MSCI ACWI - που περιλαμβάνει περισσότερες από 2.700 επιχειρήσεις σε 49 χώρες - θα επηρεαστούν από «μια απότομη και διαταραγμένη πολιτική απάντηση στην αλλαγή του κλίματος».

Σύμφωνα με την έκθεση, μια «αναπόφευκτη πολιτική απάντηση» θα στερήσει περί τα 2,3 τρισ. δολάρια από την αξία των εταιρειών του δείκτη.

Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη θα χάσουν το 43% της χρηματιστηριακής τους αξίας έως το 2025, ποσό που ισοδυναμεί με συνολική απώλεια 1,4 τρισ. δολαρίων, ενώ οι 100 εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις θα μπορούσαν να δουν αύξηση της αξίας τους κατά 33%, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε κέρδος 700 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πληγούν περισσότερο, επισημαίνει η PRI, ενώ οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν ότι ο τομέας θα χάσει το ένα τρίτο της αξίας του, καθώς τα περιθώρια θα μειωθούν λόγω της πτώσης της ζήτησης. Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων θα ήταν οι εταιρείες άνθρακα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα χάσουν το 44% της αξίας τους και το 64% των κερδών τους ως αποτέλεσμα των νέων πολιτικών για το κλίμα.

Η PRI ισχυρίζεται ότι οι 10 εταιρείες με τη μεγαλύτερη αξία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να δουν τις αποτιμήσεις τους να μειώνονται κατά 31%, μια απώλεια η οποία ισοδυναμεί με μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

insider.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:11, 13/12/2019
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL